maandag 9 september 2013

Review: Permanent Clear Light - Beyond These Things (Havasupai Records, 2013) (Psychedelische Rock)

Permanent Clear Light, die in 2009 opgericht werd, komt uit Finland en maakte zijn debuut op het Engelse Fruits De Mer label, waarop in 2010 het nummer "In The City" via de LP "A Phase We're Going Through" verscheen, gevolgd in 2012 door de single "Higher Than The Sun" / "Afterwards".
De band oogste hiermee veel succes en kreeg loftuigingen van onder andere Steve Kilbey (The Church), die zei: "I Love Permanent Clear Light. Finnish psychedelica is king!"
Verder kreeg de band aandacht van Record Collector magazine, die in het november nummer de single recenseerde en daarover schreef: "Two coloured vinyls, 3Dcover and glasses....Ain't the music trippy enough?" 
Classic Rock magazine noemde de band in hun december nummer van 2012 "Finland's top psychedelic band" en "Higher Than The Sun is destined to become a collectors' classic".
En het Amerikaanse tijdschrift Guitar Player wijdde een hele pagina aan de band in maart 2013.
Permanent Clear Light bestaat uit 3 ervaren muzikanten, die hun sporen reeds verdienden in de Finse rock, pop, folk, jazz, avant-garde, experimentele en psychedelische bands.
De band bestaat uit: Arto Kakko - zang, slide, akoestische en basgitaar, keyboards, elektrische viool, saz, banjo, recorder en mellotron, Markku Helin - sologitaar, basgitaar, effecten en synthesizer en Matti Laitinen - zang, sologitaar en synthesizer.
"Beyond These Things" is het volledige debuut album van de band en hier op staan 8 nummers, waarvan de eerste "Constant Gardener" heet en met deze rustige licht psychedelische pop song, waarin er een scala aan instrumenten bespeeld wordt en uitstekende close harmony zang, laat de band me meteen weten, wat ik van ze kan verwachten.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Ribes Nigrum" gaan de bandleden verder met deze heerlijke zangpartijen en maken in dit nummer nog meer gebruik van hun muzikale kunnen om Beatles-achtige partijen te spelen en dit nummer roept dan ook meteen vergelijkingen bij me op met platen als "Magical Mystery Tour" en "Strawberry Fields Forever".
Daarna hoor ik "Harvest Time" en ook nu laat de band me een rustig nummer horen, waarin psychedelische en orkestrale elementen zitten, die geleidelijk aan over gaan in een steviger ritme , dat een steeds progressiever karakter krijgt.
Vervolgens krijg ik "Higher Than The Sun: Astral Travel" te horen en dit schitterende nummer is een combinatie van experimentele, psychedelische en progressieve rock, waarvan het eerste deel psychedelisch is en het vervolg daarop experimenteel en progressief.
Dan laat de band me genieten van "And The Skies Will Fall", een heerlijke rustige psychedelische pop song, die gevolgd wordt door "Love Gun", dat me hier en daar aan de muziek van Phil Collins en Genesis doet denken en vrij stevig symfonisch klinkt.
Met "Skirmish" gaat de band verder waar ze met "Love Gun" eindigde en dit is een geweldig instrumentaal stukje progressieve rock met een licht hypnotiserend ritme, dat naadloos over gaat in het laatste nummer "Weary Moon", een fantastische progressieve country rock song, waarin de band een eentonig ritme speelt, zodat het hypnotiserend begint te werken.
"Beyond These Things" is een schitterende debuut CD en zal ongetwijfeld door elke muziekliefhebber met gejuich ontvangen worden.
Permanent Clear Light: Constant Gardener - YouTube
www.youtube.com/watch?v=7DmZ-lQYPTc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten