maandag 4 november 2013

Review: Gudars Skymning - Höj Era Glas (Transubstans, 2013) (Hardrock)

Gudars Skymning is een band uit Lapland, Zweden, die in 2006 werd opgericht en dat zelfde jaar hun demo "Gudars Skymning" op nam.
De bestond toen uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Dennis Ozzian Sjödin - drums, Anders Nord - drums en Tony Östman - basgitaar en in december 2006 kwam Knut Hassel als tweede sologitarist bij de band.
Hun debuut album "Dansa Tillbaks Till Din Grav" werd in 2008 in eigen beheer uitgebracht, maar hun tweede album, "Mörka Vatten", uit 2010, verscheen zowel op LP als op CD via het Italiaanse Black Widow / Bloodrock Records label.
Begin december 2012 ging de band, die toen nog maar uit Kenny, Knut en Anders bestond, naar Stockholm, om hun derde plaat, "Höj Era Glas", op te nemen,met daar op 10 nummers, waarbij Kenny zowel als solo- als de basgitarist speelt en deze is in november 2013 door het Transubstans label uitgebracht.
De band, die sterk beïnvloed is door de hardrock uit de jaren 60 en 70, blues, traditionele Zweedse folk en progrock, bestaat anno 2013 uit: Kenny, Knut, Dennis en Magnus Hasselstam - basgitaar en zingt hun teksten in het Zweeds.

De CD "Höj Era Glas" start met de titelsong, een heerlijk stevige en swingende hardrock song met invloeden uit de blues en progrock, die gevolgd wordt door "Staffanvisan", een prima hardrock song met wisselende tempo's, die in een aanstekelijk ritme gespeeld worden.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "Grumliga Visioner" te horen en hierin hoor ik de band een progressieve hardrock spelen in een lekker swingend ritme.
Dan volgt "Slus Blues", een uitstekende mix van blues en hardrock, waarna ik "Gator I Morkret" te horen krijg en dit is een rustige melodische hardrock song.
Vervolgens hoor ik "Skymningsvals", een prachtig instrumentaal stukje progressieve rock met enkele prima tempowisselingen, dat gevolgd wordt door "Hells Klockor", een vrij heftig startende hardrock song, die al snel over gaat in een rustiger tempo, waarbij de muziek afwisselend gespeeld wordt.
In "Alla Kungens Män", een heerlijk klinkende hardrock song met een aanstekelijk swingend ritme, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.
Met "Stormen" laat de band me een steviger stukje hardrock horen, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en me in beweging zet.
"Den Langa Vägen Hem" is het laatste nummer van de CD en hierin hoor ik de band een uitstekende mix spelen van blues, pop en hardrock, waarin er wisselende ritmes gespeeld worden en de muziek melodisch is.
De CD "Höj Era Glas" bevat prima hardrock, die lekker afwisselend is en de moeite van het beluisteren meer dan waard is, dus een aanrader voor hardrock liefhebbers.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten