maandag 2 december 2013

Review: Öresund Space Collective - Organic Earthly Flotation (Space Rock Productions, 2013) (Spacerock)

Öresund Space Collective, een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, is sinds 2004 actief. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een kollektief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
Op de LP "Organic Earthly Flotation", dat de zestiende uitgave is van Öresund Space Collective, bestaat de band uit: Mogens - synthesizer, Dr. Space (Scott Heller) - syntheiszer, Kristoffer (Papir) - drums, Nicklas (Papir) - sologitaar, Christian (Papir) - basgitaar (op Neptune Rising), Pär (Sgt. Sunshine, Carpet Knights, Hoofoot) - basgitaar en de Amerikaan Daniel Lars - sologitaar.
Net als alle andere albums van de band, werd ook deze nieuwe release in de Black Tornado studios te Kopenhagen opgenomen en wel in april 2012, terwijl de mix in 2012 in de thuis studio van Daniel Lars te Colorado, Amerika, werd gedaan en het geheel in februari 2013 werd gemasterd door Johan Dahlström, waarbij verder nog opgemerkt kan worden, dat de hoes door de Finse kunstenaar Eetu Pellonpaa is gemaakt.

"Organic Earthly Flotation", die in een beperkte oplage van 500 stuks is uitgebracht, bevat 4 nummers, waarvan het eerste "Walking On Clouds", dat bijna 20 minuten duurt, door Daniel Lars geschreven werd en hierin laat de band me een uitstekend stukje spacerock horen, dat in een rustig tempo gespeeld wordt, waarbij het gitaarspel langzaam maar zeker heftiger wordt en dit nummer wordt gevolgd door "Walking On Clouds Part 2", waarin de band vervolgt met het maken van rustige spacerock in dezelfde stijl, waarbij de nadruk op het gitaarspel ligt.
Kant 2 van de plaat start met het 17 minuten durende "Carlos On The Moon", eveneens een nummer, waarin het gitaarspel de belangrijkste component is en ook in dit nummer laat de band me genieten van een heerlijk stukje rustig gespeelde spacerock, dat naar het einde toe iets meer vaart krijgt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het laatste nummer van het album heet "Neptune Rising" en hierin speelt de band hun spacerock in een sneller tempo, waarbij de nadruk nog steeds wel op het gitaarwerk ligt, maar in dit nummer eist ook de synthesizer een leidende rol op, terwijl de basgitaar en drums het geheel solide ondersteunen.

De LP "Organic Earthly Flotation" bevat 4 lekker in het gehoor klinkende nummers, die zeker bij liefhebbers van dit genre muziek in de smaak zullen vallen en ik raad ze deze LP dan ook van harte aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten