maandag 6 januari 2014

Review: Empirical Time - Songs Poems And A Lady (Ma.Ra.Cash Records, 2013) (Symfonische Rock)

Empirical Time uit Padua, Italië werd in 2011 opgericht door Riccardo Scarparo - keyboards en zang en Andrea Baggio - basgitaar, die samen met Giovanni Croatto - sologitaar, Fedrico Galleani - sologitaar en Robert Jameson - drums de band vormen.
Kort na de oprichting stopt Andrea er om persoonlijke redenen mee en wordt Andrea Puma de nieuwe basgitarist.
In september 2011 maakt de band een EP, waarop 5 eigen nummers staan, in de True Colours Studio te Padua en in januari 2012 komt Andrea Baggio terug in de band als basgitarist.
Na de eerste prijs tijdens een bandjes wedstrijd van de Big Bowling Contest te Rubano (Padua) gewonnen te hebben, maakt de band in juni 2012 een videoclip voor de song "Diamond Lady".
In december 2012 start Empirical Time de samenwerking met producer Mike 3rd, die ze bijstaat in het maken van hun debuut album in de Prosdocimi Recording Studio in maart 2013.
Het album wordt gemastered door Ronan Chris Murphy, die met onder andere King Crimson, Steve Morse, Tony Levin, Terry Bozzio en Steve Stevens werkte, waarna de band in juli 2013 in een lokale TV show van JoyTV verschijnt en 2 nummers ten gehore brengt.
Op 17 oktober speelt de band live in het Don Bosco Theater te Padua om hun debuut album "Songs Poems And A Lady" te promoten, dat wereldwijd uitgebracht wordt door Ma.Ra.Cash Records en ook via de website van dit label verkrijgbaar is.(luister naar de teaser van het album via de youtube link onder de recensie)

Op het album staan 11 nummers, waarvan de eerste "A Slumber Did My Spirit Seal" heet en dit is een meteen een schitterende psychedelische symfonische rocksong, die rustig gespeeld wordt en enkele uitstekende tempowisselingen bevat.
Daarna vervolgt de band met het eveneens rustige "Strange Fits Of Passion", waarin invloeden van de samenzang van The Beatles hoorbaar zijn, maar dan schakelt de band halverwege de song over naar het maken van heftige experimentele klanken en hoor ik ook invloeden van The Sensational Alex Harvey Band, waarna de band terug keert naar het maken van een prachtige rustige pop song.
Dan krijg ik "She Dwelt Among The Untrodden Ways" te horen en opnieuw laat de band me zo'n fantastische rustige symfonische song horen, waarin deze keer lichte invloeden van Pink Floyd te ontwaren zijn, waarna er overgeschakeld wordt naar een heerlijk symfonisch uptempo nummer, dat "Three Years She Grew In Sun And Shower" heet en invloeden van E.L.P. bevat, plus enkele prima tempowisselingen.
Vervolgens speelt de band "I Travelled Among Unknown Men" en hierin krijg ik ook nu weer een schitterende progressieve rock song voorgeschoteld, waarin ik een loopje herken van "Only Women Bleed" van Alice Cooper.
Het volgende nummer heet "Diamond Lady Pt.1" en dit is een geweldig lekker klinkende symfonische rock song, die klassieke invloeden en invloeden van E.L.P. heeft en erg spannend klinkt door de diverse uitstekende tempowisselingen.
In "Untamed" laat de band me een fantastisch swingend stukje instrumentale progressieve rock horen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten en in "Overshadowed  Breathing" speelt de band een uitstekende rustige symfonische rock song.
"Diamond Lady Pt.2" kent invloeden van de muziek van Pink Floyd, maar ook van Al Stewart en ook dit is een geweldig mooie symfonische rock song.
Met "Whispers From The Past" laat de band me opnieuw een schitterend instrumentaal progressief symfonisch nummer horen, dat vlekkeloos over gaat in het laatste nummer, "Dancing On Saturno" en daarin speelt de band een waanzinnig goed stukje instrumentale experimentele psychedelische symfonische rock, waarmee de CD op passende wijze afgesloten wordt.

"Songs Poems And A Lady" is een geweldige debuut CD van Empiricaal Time, die vol staat met schitterende songs en instrumentale nummers en een genot is voor het oor en ik kan iedere symfonische en progressieve rock liefhebber dan ook aanraden deze CD eens te gaan beluisteren en te genieten van de muziek van deze Italiaanse band.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten