maandag 20 januari 2014

Review: Il Giardino Onirico - Complesso K MMXIII (Lizard Records, 2013) (Symfonische Rock / Progressieve Rock)

Il Giardino Onirico werd in september 2008 te Civita Castellana, Italië opgericht toen Emanuele "Vastitas" Telli - keyboards, Stefano Avigliana - sologitaar, Ettore Mazzarini - basgitaar en Massimo Moscatelli - drums gingen samen spelen.
Hun muzikale invloeden variëren nogal, dus de band put uit het maken van hun muziek dan ook uit een breed scala van muzieksoorten en start met het maken van de demo "Complesso K", waarin veel van die invloeden verweven zijn.
Mede daardoor won de band in september 2009 een prijs bij de Salefino Rock Emerging Band wedstrijd en een maand later kwam Dario Hakim als tweede keyboards speler bij de groep en rond die tijd werd de demo "Complesso K" opgenomen, maar niet officieel uitgebracht.
Nadat hun demo klaar was, begon de band met het schrijven van nummers voor hun volgende project met medewerking van dichter, schilder en fotograaf Marco Marini, die de band bij stond door teksten te declareren.
In juli 2012 brengt de band hun debuut album "Perigeo" uit, die via het Lizard Records label verschijnt en de plaat krijgt wereldwijd lovende recensies.
Il Giardino Onirico besluit in januari 2013 het "Complesso K" project opnieuw ter hand te nemen en nadat er diverse wijzigingen in het geheel zijn aangebracht, onder andere een speciaal geschreven nieuw intro plus nieuwe drum tracks, wordt het album in juli 2013 via het Lizard Records label uitgebracht onder de naam "Complesso K MMXIII" en gaat de band aan het werk voor hun nieuwe album, dat halverwege 2014 moet verschijnen.

"Complesso K MMXIII" bevat 5 nummers en begint met "Intro", waarin een gesproken tekst begeleid wordt door schitterende mysterieuze symfonische muziek, die erg spannend en soms theatraal klinkt.
Daarna vervolgt de band met "Parte I", een fantastische mix van hardrock en symfonische rock, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en daarin zitten diverse uitstekende tempowisselingen, die het nummer spannend houden.
Dan krijg ik "Parte II" te horen, dat met pianospel begint, waarna de band in valt en opnieuw een geweldig progressief symfonisch nummer speelt, dat in een redelijk rustig tempo uitgevoerd wordt en ook nu heeft de band daar enkele prima tempowisselingen ingebouwd.
Het vervolg heet "Parte III" en hierin laat de band me genieten van een schitterend stuk symfonische progressieve rock, waarin weer de nodige tempowisselingen zitten en hardrock invloeden te horen zijn, zodat de band me aan mijn stoel gekluisterd weet te houden en tegen het einde van het nummer beloond de band me daarvoor, door van stijl te veranderen en verder te gaan met het maken van een stuk mysterieuze muziek waarin een gesproken tekst zit.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Parte IV" begint de muziek weer met heerlijk pianospel, waarna de band in een rustig tempo hun muziek in zet, die nu lichtelijk dreigend en bombastisch  klinkt, om naar het einde toe langzaam weg te zakken, waardoor ik extra van dit nummer geniet.

Il Giardino Onirico heeft met "Complesso K MMXIII" een fantastische CD gemaakt, waar ik van begin tot einde van heb genoten en dit album kan ik dan ook van harte aanbevelen aan elke symfonische en progressieve rock liefhebber.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten