maandag 16 februari 2015

Review: October Equus - Live At R.I.O. Festival 2014 (OctoberXart, 2014) (Rock In Opposition / Progressieve Jazz)

October Equus werd in 2003 door muzikanten uit Madrid en Barcelona, Spanje, opgericht en tot begin 2006 bestond uit: Ángel Ontalva - sologitaar, Amanda Pazos Cosse - basgitaar, Víctor Rodríguez - keyboards en Txema Fernández - drums.
In 2004 bracht de band een gratis demo uit, getiteld "Hydra", die alleen bij optredens verkrijgbaar was en op 31 januari 2006 verscheen het debuut album "October Equus" via het Italiaanse Ma.Ra.Cash label.
Daarna verlieten Rodríguez en Fernández de band, waarna Rodríguez vervolgens weer terug keerde en José Varela als drummer bij de band kwam.
In de tussentijd hadden Ontalva en Pazos nieuwe nummers geschreven, dat op hun tweede album "Charybdis", dat in 2008 door het Russische RAIG label werd  uitgebracht, terecht kwam.
Vervolgens verscheen "Saturnal" via het Italiaanse AltrOck Productions label in 2011, waarna hun volgende albums via het eigen OctoberXart label uitgebracht werden; "Memories Vol. 1 - Live Rehearsal 2009" in 2012, "Permafrost" in 2013 en "Live At R.I.O. Festival 2014" in 2014.
Op het album "Live At R.I.O. Festival 2014" bestaat de band uit: Ángel Ontalva - sologitaar, Amanda Pazos Cosse - basgitaar, Víctor Rodríguez - keyboards, Marko Jelaca - drums, El Pricto - alt saxofoon en Luiz Rocha - bas klarinet.

Het eerste nummer van het album, waarop 10 nummers staan, heet "Through The Clouds" en daarin krijg ik een spannend stukje experimentele muziek te horen met invloeden uit avant-garde, free jazz en rock, dat gevolgd wordt door "Erosive Forces Of Wind And Water", waarin de band me een mix van experimentele rock, free jazz en progressieve rock voorschotelt, die in een afwisselend tempo gespeeld wordt.
Daarna hoor ik "November Snow" en hierin speelt de band een kort nummer, waarin de hoofdrol voor de sologitaar is weggelegd, waarbij Angel laat horen, hoe goed hij zijn instrument beheerst en hierbij krijgt hij ondersteuning van saxofoon en keyboards.
Dan volgt "Vestals", dat naadloos aansluit op het vorige nummer en hierin krijg ik een heerlijk progressief nummer te horen met invloeden uit kamer muziek en free-jazz, waarna ik "Trapped In The Sea Ice" hoor en in dit nummer laat de band me opnieuw een spannende mix van progressieve rock en free-jazz horen. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Wires" gaat de band weer op het experimentele pad en verwerkt daar vrij heftige free-jazz in en dit nummer gaat over in "Graves Of The Crew Men Buried On Beechey Island", waarin de band me genieten laat van een uitstekend stukje progressieve jazz, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Vervolgens schotelt October Equus me het swingende "Avanzando Velozmente Contra El Viento Lacerante" voor, dat ook nu weer een mix is van experimentele free-jazz en progressieve rock, om verder te gaan met "Ants", een experimenteel gitaarwerkje, dat verder gaat in "Rex Nemorensis" en hierin speelt de band een lekker in het gehoor klinkend progressief jazz nummer.

"Live At R.I.O. Festival 2014" van October Equus is niet voor iedereen een alledaagse toegankelijke CD, maar wel een hele spannende, waar ik dan ook met genoegen naar heb kunnen luisteren en ik kan elke liefhebber van dit genre dan ook aanraden, dit uitstekende werkje eens te beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten