maandag 23 februari 2015

Review: Schneider Kacirek - Shadows Documents (Bureau B Records, 2014) (Krautrock / Elektronisch)

Schneider Kacirek is een Duits duo uit Hamburg, dat bestaat uit: Stefan Schneider - basgitaar en elektronica en Sven Kacirek - drums en percussie.
Schneider, die ook onder de naam Mapstation muziek maakt, was een van de oprichters van de bands Kreidler en To Rococo Rot en speelde verder in: Deux Baleines Blanches, Hauntologists, Music AM, September Collective en Sons Of Care en werkte met diverse belangrijke Duitse muzikanten, zoals Hans-Joachim Roedelius (Cluster), Klaus Dinger (Kraftwerk, NEU!), Hans-Joachim Irmler (Faust), Arto Lindsay, Bill Wells, Hauschka, The Pastels, St. Etienne en Alexander Balanescu.
Kacirek studeerde van 1994 tot 1997 aan het Yamaha Music Station, in 1997 aan het Drummers Collective te New York (USA), van 1997 tot 1999 aan de Hoge Muziekschool Arnhem (NL) en in 1999 aan de Musikhochschule in Hamburg, waarna hij in 2001 als freelance muzikant en componist werkzaam werd en sinds 2005 les geeft aan de Hamburg School of Music.
Ook schreef hij enkele boeken, waaronder "Drum´n bass-Creative Concepts For Drummers" (KDM, 2000) en “Secret Drum Grooves” (Alfred Publ., 2002).
Tussen 2007 en heden maakte hij tot nu toe 3 solo albums, waaronder het veel geprezen "Kenya Sessions" uit 2011 en werkte samen met Marc Ribot, Nils Frahm, Hauschka en F. S. Blumm, maar ook maakte hij "field recordings" in Kenya, Ethiopië en Japan, deed concerten over de hele wereld, schreef diverse composities voor onder andere ballet, theater, film en dans en maakte in 2013 met Stefan Schneider het album "Mukunguni”, dat via het Honest Jons label verscheen. 
Hun debuut album voor Bureau B Records "Shadows Documents" werd tussen 2011 en 2014 op verschillende lokaties opgenomen in Hamburg, Düsseldorf en Nairobi en uitgebracht op vinyl en CD.

De LP/CD bevat 9 nummers, waarvan "Doubles" het eerste is en hierin hoor ik het duo een lekker in het gehoor klinkend krautrock nummer spelen, waarin een licht hypnotiserend ritme zit (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), die gevolgd wordt door "Hand An Wand", een vrij rustig elektronisch nummer, dat invloeden van Afrikaanse drums ritmes bevat, waarmee het duo een eigentijds geluid weet te creëren.
Daarna krijg ik een fantastische dansbare hypnotiserende mix van krautrock en elektro te horen, getiteld "To Microphone", waarna "Birds, Bell And Sticks" volgt en dit nummer bestaat uit precies datgene wat de titel zegt, namelijk een heerlijk swingende mix van vogelgeluiden, bellen en drumstokken.
Dan schotelt het duo me "Low Rhythm" voor, waarin ik een rustig hypnotiserend stukje elektro te horen krijg, dat doorspekt is met geweldige drums ritmes en gevolgd wordt door "Electro Electronics", een schitterende swingende mix van drums en elektro, dat in een licht hypnotiserend ritme gespeeld wordt.
Vervolgens hoor ik "Talwerk", waarin de muziek zwaar en rustig is en iets duisterder en dreigender klinkt, waarna het duo me laat genieten van "We Will Need Each Other", een vrij kort nummer, dat uit een film had kunnen komen en hierin krijg ik een vrij experimenteel stukje elektro te horen.
Het laatste nummer, "Spiegelmotiv" is meteen het langste en daarin speelt het duo een fantastische mix van elektro en krautrock in een niet al te hoog tempo, waarin ook nu weer een hypnotiserend ritme zit.

Schneider Kacirek heeft me met hun LP/CD "Shadows Documents", van begin tot einde, volledig in de ban van hun geweldige muziek gehouden en ik kan dit fantastische album dan ook van harte aanbevelen aan elke liefhebber van elektro en krautrock.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten