maandag 29 februari 2016

Review: Electric Orange - Volume 10 (Studio Fleisch, 2014) (Krautrock / Progressieve Rock)

Electric Orange is een band uit Aken, Duitsland, die op 26 augustus 1992 door Dirk Jan Müller opgericht werd en nadat Dirk Bittner in 1994 met hem ging samen spelen, diverse samenstellingen kende, maar vanaf 2007 bestaat uit: Dirk Jan Müller - orgel, synthesizer, percussie, Dirk Bittner - sologitaar, zang en samples (1994), Tom Rückwald - basgitaar (1998) en Georg Monheim - drums.
Omdat de band een eigen studio heeft, nemen ze daar zelf alles op met apparatuur uit de jaren zestig en zeventig, maar ook gebruiken ze nieuwe opname technieken en hebben dan ook de ruimte en tijd om er zo lang over te doen als zij zelf willen.
Hun nummers, geïnspireerd door psychedelische rock en krautrock, ontstaan tijdens jamsessies en elke sessie wordt dan ook opgenomen.
Sinds 2003 treden ze regelmatig op en stonden op het podium met o.a. Man, Birth Control, Zone Six, Guru Guru, Kraan, Hoelderlin en Harvey Bainbridge (ex-Hawkwind), maar ook speelden ze op grote festivals zoals Burg Herzberg, Roadburn, Zappanale en Yellowstock en waren ze hoofdact op het zuid Duitse FreakWeekNoEnd festival in 2006.
De band brengt sinds 1993 albums uit via diverse labels, zoals Manikin Records (Berlijn), Delerium Records (Engeland), MPL (Catweezle), Sulatron (Duitsland), en sinds 2011 via Adansonia Records en digitale downloads in eigen beheer via bandcamp.
Hun eerste uitgave uit 1993 is simpelweg "Electric Orange" getiteld en vervolgens verschenen: "Orange Communication" (1994), "Cyberdelic" (1996), "Schallaufnahmen (Bloop)" (1999), "Abgelaufen" (digitale download, 1 juni 2001); opgenomen in 1999 en 2000 door Dirk Bittner - sologitaar, zang en samples, Dirk Jan Müller - orgel, synthesizer en samples, Tom Rückwald - basgitaar en Eric Karow - drums.
"Unterwasser - Live 2002" (digitaal, 1 juli 2002); opgenomen tijdens het 10 jarig bestaan van Manikin Records Anniversary Festival in Bad Sulza (een 48 uren durend non-stop evenement).
Electric Orange leden Dirk Bittner - sologitaar, synthesizer, vocoder en samples en Dirk Jan Müller - synthersizers, Farfisa orgel, sequencer, samples en  tapes, speelden 2 sets van 2 uur op 6 april 2002, waarvan de eerste set in de vroege ochtend en de tweede 's avonds laat en het gehele optreden, dat 157 minuten duurde, verscheen op 2CD's.
"Platte" (digitaal, 1 oktober 2003); in 2002 en 2003 opgenomen en oorspronkelijk als LP verschenen met daarop 3 nummers, terwijl de heruitgave op CD in 2007 2 extra nummers heeft en de digitale download een exclusief bonus nummer bevat.
De band bestaat op deze uitgave uit: Dirk Jan Müller - orgel, synthesizer, Dirk Bittner - sologitaar, zang en drums, Josef Ahns - sologitaar en Silvio Franolic - drums.
"Fleischwerk" (digitaal, 1 november 2005); verscheen op een LP, waarop 9 nummers staan en de heruitgave op CD in 2008 bevat 13 nummers, waarvan de eerste 12 in 2005 opgenomen zijn en het laatste nummer in 2008.
De band bezetting op de CD is: Dirk Jan Müller - orgel en synthesizers, Dirk Bittner - sologitaar, zang en percussie, Josef Ahns - sologitaar en dwarsfluit,
Tom Rückwald - basgitaar (track 13), Eric Karow - drums (tracks 5 en 9), Silvio Franolic - drums (track 7 en 8) en Georg Monheim - drums (track 13).
"9904 Weird Tapes" (digitaal, 1 juli 2006); experimentele nummers, die niet gebruikt werden voor de albums "Abgelaufen", "Platte" en "Fleischwerk", gemixt in 2 lange nummers van 80 minuten, die elk 16 sub nummers bevatten en tussen 1999 en 2004 zijn opgenomen in Studio Fleisch te Aken en Delta Lab te Broichweiden en gemasterd zijn door Dirk Jan Müller.
"Morbus" (CD + digitaal, 15 juli 2007).
"Krautrock From Hell" (CD + digitaal, 20 december 2009); ook via Adansonia Records als dubbel LP inclusief download verkrijgbaar.
"Netto" (Digipack CD + digitaal, 15 augustus 2011); ook via Adansonia Records als dubbel LP inclusief download verkrijgbaar.
"XX" (download, 15 september 2012), ook op vinyl via de band's huispagina op bandcamp te verkrijgen.
"Live At Roadburn 2012" (digitaal, 8 maart 2013); 15 april 2012 live opgenomen tijdens het optreden op het Roadburn festival te Tilburg, Nederland, gemasterd door krautrock legende Eroc en ook als LP met gratis download code via de band's huispagina op bandcamp te koop.
"Archive 1993-1997" (digitale CD, 20 februari 2014); Trip Hop/Drum'n'Bass/Krautrock opnames van Dirk Jan Müller en Dirk Bittner, die eerder in een beperkte oplage op CD-R verschenen.
"Netto Companion" (digitaal, 8 juni 2015); live opgenomen op 11 mei 2011 in Studio Fleisch te Aken en oorspronkelijk als bonus plaat uitgebracht bij de beperkte vinyl oplage van het album "Netto" in 2015.
"Nein! Hits à gogo - Golden Recordings" (digitaal, 5 december 2015); ook als 10" LP te koop via Adansonia Records (gelimiteerd zwart, oranje of paars vinyl, inclusief een download code), maar niet het nieuwe album van de band.
"Volume 10" (digitaal, 25 augustus 2014); tevens als CD en als 2LP te koop via de band's huispagina op bandcamp, is het laatst opgenomen album van de band, ondanks het feit, dat er in 2015 nog twee albums verschenen.

"Volume 10" bevat 8 nummers, waarvan "Paraboiled" de eerste is en daarin hoor ik de band een heerlijk nummer spelen, dat vrij experimenteel begint, maar halverwege verandert in een mix van krautrock en experimentele muziek, om vervolgens weer experimenteel verder te gaan en door loopt in het volgende nummer, dat "Slowbind" heet, waarin ik de band een fantastisch hypnotiserend uptempo krautrock nummer hoor spelen, dat swingt als een trein.
Daarna volgt "Sympton Of The Moody Nurse", een geweldig swingend nummer en ook hierin laat de band me een hypnotiserend stukje krautrock horen, dat progressieve rock invloeden heeft en gevolgd wordt door "Suite Beef", een schitterend hypnotiserend psychedelisch nummer, waarmee Electric Orange me bijna 14 minuten in een lichte trance weet te houden.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan hoor ik "A Tuna Sunrise", een lekker in het gehoor klinkend rustig nummer, dat naar ambient neigt en me tot rust brengt, waarna ik het langste nummer van het album hoor, getiteld "Behind The Wall Of Sheep", dat bijna 21 minutenduurt.
Hierin schotelt de band me een verrukkelijke swingende hypnotiserende mix van krautrock en progressieve rock voor, waarbij stil zitten onmogelijk is, die halverwege rustiger wordt, maar even later weer iets meer vaart krijgt en er een mix van krautrock en ambient ontstaat.
In "Seven And Smell" gaat de band verder met het maken van hun geweldige hypnotiserende krautrock, waardoor ik opnieuw in een lichte trance kom en in "Worn Utopia" zet Electric Orange me opnieuw een geweldig spannend experimenteel stuk muziek voor, waarbij ik met mijn oren gespitst zit te luisteren, om maar niets van dit schitterende stuk te missen.

In "Volume 10" lijkt Electric Orange een andere weg in te slaan en bewijst me iets, dat ik al jaren weet, namelijk, dat dit een geweldige band is, die meer in zijn mars heeft, dan het maken van krautrock alleen en ik kan iedere liefhebber van krautrock, psychedelische en progressieve rock, alsmede experimentele rock, dit album dan ook voor 100% aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten