maandag 28 maart 2016

Review: Vespero - Lique Mekwas (RAIG Records, 2016) (Progressieve Rock)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar,
synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektonica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Nadat Vladimir Belov - cello, Vespero had bijgestaan op de CD "Droga", speelde hij ook live met de band mee.
De opnamen die daarvan zijn gemaakt, zijn na de plotselinge dood van Vladimir op 7 juni 2014, als download verkrijgbaar onder de naam "Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)", waarbij de totale opbrengst van het album naar de familie Belov gaat.
Vladimr is ook nog in een nummer te horen op het album "Fitful Slumber Until 5 A.M.", waarop verder Alexey Esin - dwarsfluit en zhaleyka, Pavel Alekseev - tenor saxofoon en Alexander Taranenko - accordeon als gastmuzikanten mee spelen.
Op het zevende studio album, "Lique Mekwas", speelt Vespero voor het eerst in een zes mans formatie en bestaat hierop uit: Ivan Fedotov - drums en percussie, Alexander Timakov - drums en percussie, Arkady Fedotov - basgitaar en synthesizer, Alexander Kuzovlev - sologitaar en elektrische piano, Alexey Klabukov - keyboards en synthesizer en Vitaly Borodin - viool en tevens speelt Pavel Alekseev als gastmuzikant mee op tenor saxofoon.
Het album "Lique Mekwas", dat 24 maart 2016 door het R.A.I.G. Records label op CD en als digitale download is uitgebracht, is het eerste deel van Vespero's "Abyssinian Tales Dilogy" en bevat 7 nummers.

Het album start met het iets meer dan 16 minuten durende "The Course Of Abagaz" en daarin krijg ik een fantastisch swingend progressief nummer te horen, dat een hypnotiserend drums ritme bevat en tevens spacerock invloeden heeft, waarbij het tempo vrij hoog ligt, maar halverwege gaat het tempo naar beneden en verandert het in een rustig stuk melodische muziek met lichte jazz invloeden, om tegen het einde opnieuw te versnellen.
Daarna schotelt de band me "Ras Dashen" voor en hoor ik een schitterend licht hypnotiserend melodisch nummer, dat spacerock, jazzrock en zigeuner jazz invloeden kent (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "OromooÖCÖs Flashing Eyes", waarin de band weer zo'n geweldig stuk hypnotiserende progressieve muziek in een gemiddeld tempo speelt, dat invloeden bevat uit space- en jazzrock en tevens swingt als een trein, waarbij stil zitten geen optie is.
Dan zet Vespero me "Abyssinisan Ground" voor en hoor ik een progressief melodisch nummer, dat na enkele minuten verandert in een zeer dansbaar stuk muziek, waarbij het onmogelijk is niet in beweging te komen en even verder in het nummer meer tempo krijgt, waarbij een mix tussen jazz en spacerock gespeeld wordt.
In "Isidore's Prophet" laat de band me genieten van een swingende mix van jazz, spacerock, dance en progressieve rock, die met een aanstekelijk dansbaar ritme gespeeld wordt, om halverwege tijdelijk te veranderen in een rustiger stuk muziek, maar na enkele minuten weer verder te gaan in een swingend jazzrock nummer, waarbij het tempo weer opgeschroefd is.
Vervolgens schotelt de band me "Follow The Fitawrari" voor, een verrukkelijk swingend progressief rock nummer dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en ook dit verandert halverwege in een rustiger tempo, waarin een enigszins trieste ondertoon zit, maar dan versneld de muziek weer en krijg ik opnieuw een heerlijk swingend stuk progressieve rock te horen.
Het laatste nummer heet "The EmperorÖCÖs Second Self", een swingend jazzrock nummer, dat over gaat in een stuk melodische progressieve rock, waar ook spacerock invloeden in verwerkt worden.

"Lique Mekwas" van Vespero bevat 7 schitterende nummers, die een genot zijn om te beluisteren en technisch van hoogstaande kwaliteit zijn, waardoor ik dit album kan kenmerken als een meesterwerk en ik kan iedere liefhebber deze schijf dan ook aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten