maandag 28 november 2016

Review: Baris Manco & Kurtalan Expres - Estagfurullah Ne Haddimize! (Pharaway Records, 2016) (Progressieve Pop)

Baris Manco, die 2 januari 1943 te Istanboel, Turkije werd geboren, vertrok (nadat hij met de band Harmoniler in de periode 1962-1963 3 singles had gemaakt), in 1963 naar Parijs, Frankrijk, waarmee hij enkele Frans- en Engelstalige bands oprichtte en Turkse nummers op nam.
Tot 1967 toerde hij met de band Les Mistigris door België, Duitsland, Frankrijk en Turkije en ook met deze band nam hij 3 singles op (1966-1967).
Daarna maakte hij met Kaygisizlar tussen 1967 en 1969 8 singles, met Mogollar in 1971 1 single en met diverse andere bands, waaronder Kurtalan Ekspres (1972- 1981) ook 8 singles.
Tevens bracht Baris, dat vrede betekent, 16 albums uit in de periode 1972-1999 en net nadat zijn laatste album "Mancoloji" af was en op het punt stond uitgebracht te worden, overleed Baris op 1 februari 1999 aan een hartinfarct op 56 jarige leeftijd.
Manco heeft plus-minus 200 songs op zijn naam staan, sprak vloeiemd Turks, Frans, Engels en Japans en geldt als één van de invloedrijkste popmuzikanten van Turkije, maar maakte ook televisie programma's.
Zijn meest succesvolle periode beleefde hij tussen 1970 en 1990, waarbij hij ook zijn beroemdste album "Sözüm Meclisten Disari" in 1981 met de band Kurtalan Ekspres maakte, dat op 10 maart 2016 door Pharaway Sounds opnieuw is uitgebracht.
De band bestond uit: Caner Bora - drums, Ahmet Cüvenc - basgitaar, Celal Guven - tumba, Üzgan Ugur - sologitaar, Oktay Aldogan - dwarsfluit, Serdar Ertürk - dwarsfluit, Ömür Gidel - keyboards en Nejat Tekdal - keyboards.
In 1983 bracht Baris het album "Estagfurullah Ne Haddimize!" uit en dit is op 19 oktober 2016 in een geremasterde versie opnieuw uitgebracht via het Pharaway Records label.

Het album, dat zowel op LP als op CD is verschenen, bevat 8 nummers, waarvan "Halil Ibrahim Sofrasi" het eerste is en daarin hoor ik de band een melodische licht psychedelische rock spelen, die sterke invloeden van traditionele Turkse muziek heeft en gevolgd wordt door "Cecti Dost Kervani", een vrij rustige heerlijke progressieve pop song.
Daarna volgt "Kazma" en krijg ik een dansbare progressieve pop song voorgeschoteld, waar funk invloeden in zitten, waarna "Balsultan" volgt en de band me een prachtige melodische ballad laat horen, die tegen het einde in een hoger tempo gespeeld wordt en lichte dansbare funk invloeden heeft.
Dan zet Baris Manco & Kurtalan Expres me "Aman Yavas! Aheste" voor en hoor ik een swingende disco funk song, die zeer dansbaar is en in een discotheek zeker zou hebben gescoord en dit nummer wordt gevolgd door "Koi Dügmeler", een uitstekende aanstekelijke pop song met enkele prima tempowisselingen.
In "Eski Bir Fincan" schotelt de band me een lekker in het gehoor klinkende pop song voor en in het laatste nummer, dat "Selahaddin Eyyub'nin Yegeni Aslan Yürekli Risar'in Kiz Kardesine Karsi" heet, laat de band me genieten van een verrukkelijk instrumentaal Oosters progressief rock nummer, met folk invloeden, waarin trommels een belangrijke rol spelen en een zeer aanstekelijk ritme, waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Estagfurullah Ne Haddimize!" van Baris Manco & Kurtalan Expres is een heerlijk album, waar diverse stijlen muziek op te beluisteren zijn en ik kan deze schijf aanbevelen aan een ieder, die van Turkse pop muziek houdt, maar ook aan hen, die van funk, progressieve rock en de betere pop houden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten