maandag 21 november 2016

Review: Us And Them - Fading With The Dwindling Sun (Fruits De Mer Records, 2016) (Folk)

Us And Them is een Zweeds folk duo, dat bestaat uit: Britt Rönnholm - zang en Anders Hakanson - gitaar en synthesizer.
Het duo maakte in 2008 hun debuut met de CD “Based on a True Story”, die via het eigen Withdrawn Recordings label verscheen en vooraf gegaan werd door de EP's "Canning Oak" (2006), "Seagulls" (2006) en "Man O' Sand To Girl O'Sea" (2006), die eveneens via dit label werden uitgebracht.
Vervolgens bracht het Fruits De Mer label in 2009 de vinyl EP "Julia Dream Of All The Pretty Horses" uit, waarmee het duo lovende kritieken oogstte van Mojo en Record Collector, gevolgd in 2011 door de EP "Summerisle" (Fruits De Mer) en in 2012 bracht het Ritual Echo Records de EP "Walk Light" uit, waarna in 2014 de EP "By The Time It Gets Dark" (Fruits De Mer) verscheen.
Het Mega Dodo Records label bracht 23 oktober 2015 het album "Summer Green And Autumn Brown" op zowel 180 gram zwart vinyl uit in een beperkte oplage van 250 stuks, plus als CD digipack, maar ook verscheen er een gelimiteerde oplage van 100 stuks als 4CD, inclusief de 3 CD EP's, die via Fruits De Mer werden uitgebracht en was alleen maar via de Mega Dodo's Bandcamp pagina te koop, dus niet in de winkels.
Op 12 december 2016 verschijnt de 10" EP "Fading With The Dwindling Sun" op gekleurd vinyl via het Fruits De Mer Records label en deze bevat 5 songs, die Sandy Denny (Fairport Convention) zong, waarvan er 3 door haar geschreven zijn, plus 1 van Richard Thompson en een traditionele.

Het eerste van de vijf nummers, waaraan Us And Them een jaar gewerkt hebben, heet "Winter Winds" (Sandy Denny) en daarin hoor ik de band een schitterende rustige folkpop song spelen, waarin gebruik van strijkers wordt gemaakt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna schotelt de band me "Farewell, Farewell" (Richard Thompson) voor en krijg ik een prachtige rustige melodische folkpop song te horen, die gevolgd wordt door "Next Time Around" (Sandy Denny) en ook dit is een zeer rustige verrukkelijke folk song, die op ingetogen wijze verolkt wordt.
Dan volgt "Banks Of The Nile" (Traditioneel), waarin ik beiden hoor zingen en Us And Them me opnieuw een fantastische rustige folk song voor zet, waarna het laatste nummer volgt, getiteld ""Take Away The Load" (Sandy Denny), waarin het tempo laag blijft en ik nogmaals een uitstekende rustige song voorgeschoteld krijg.

"Fading With The Dwindling Sun" van Us And Them bevat 5 heerlijke rustige folkpop songs, die liefhebbers van Fairport Convention, Sandy Denny en folk in zijn algemeenheid, zeker op waarde zullen weten te schatten en ik kan hen dan ook ten zeerste aanraden, eens naar deze schitterende schijf te gaan luisteren.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten