maandag 6 februari 2017

Review: Corpo - I & II (Lizard Records, 2016) (Progressieve Rock)

Corpo uit Salento, Italië, werd begin jaren 70 door de broers Calignano opgericht en bestond uit: Francesco - solo- en basgitaar, Mario - basgitaar en Biagio - Fender Rhodes orgel,, Korg synthesizer, piano en drums.
De band maakte in 1979 diverse opnames van hun muziek, die 40 jaar op de planken is blijven liggen, maar in 2016 heeft het Lizard Records label sommige van die demo's weten te herstellen en op plaat uitgebracht, onder de naam "I & II".
Het album bevat 9 nummers, waarvan er 5 op "I" staan en de resterende 4 op "II", waarop Mario niet meer mee speelt.

"I" start met "C#1" en daarin hoor ik de band een lekker in het gehoor klinkende swingende versie van het thema uit "Sesamstraat" spelen, waar rond een heerlijk stuk progressieve muziek gebouwd is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en die gevolgd wordt door "C#2", een uitstekend kort progressief nummer, dat elektronische invloeden, heerlijk gitaarspel en elementen uit het vorige stuk bevat.
Daarna schotelt de band me "C#3" voor en krijg ik een licht psychedelisch nummer met een vrij eentonig ritme te horen, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna "C#4" volgt en de band me een mix voorschotelt van psychedelische muziek, elektronische muziek en progressieve rock en hierin zijn ook experimentele geluiden verwerkt.
Dan volgt "C#5", waarin Corpo een uitstekend swingend rock nummer ten gehore brengt, dat enkele tempowisselingen bevat en licht progressief symfonisch klinkt , waarbij ook de elektronische experimentele geluiden niet ontbreken.
De nummers van "II" beginnen met "Messapia", een mix van disco, elektronische muziek en progressieve rock, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, om gevolgd te worden door "S.M. De Finemunnu" en daarin laat de band me een vrij snelle mix horen van jazz en experimentele rock, waarna de band halverwege het numnmer overschakelt op het maken van rustige muziek, die aan progressieve rock grenst.
Vervolgens zet de band me "Il Giorno Della Mia Morte" voor en krijg ik een schitteren rustig progressief rock nummer te horen, dat gevolgd wordt door "Tympanon", waarin de band me verrast door, gedurende het hele nummer, een fantastische drumsolo te spelen.

"I & II" van Corpo is een lekker in het gehoor klinkend album, dat de tand des tijds glorieus heeft weten te doorstaan en ik kan elke liefhebber van progressieve rock dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren, maar ook zij, die van experimentele rock houden, zullen zeker aan hun trekken komen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten