maandag 3 december 2018

Review: Marble House - Embers (Lizard Records, 2018) (Progressieve Rock)

Marble House werd op 8 mei 2015 te Bologna, Italië opgericht door Filippo Selvini en Giacomo Carrera en bestaat uit: Leonardo Tommasini - zang en keyboards, Daniele Postpischl - sologitaar, keyboards en effecten, Matteo Malacarne - zang en basgitaar en Giacomo Carrera - drums en percussie.
Filippo Selvini, die in eerste instantie deel van Marble House uitmaakte, verliet de band op 26 maart 2017 vlak voor de voltooiing van het debuut album "Embers", dat 12 oktober 2018 via Lizard Records op CD verscheen en als digitale download werd uitgebracht en 5 nummers bevat.

Het eerste nummer van het album heet "To Make Ends Meet" en hierin hoor ik de band een fantastische progressieve rock spelen, die diverse tempowisselingen heeft en invloeden van jazz en van de muziek van begin jaren 70 bevat, waarbij het tempo vrij hoog is, dat iets na de helft van het nummer verandert en de band over gaat tot het maken van een mooie rustige pop song.
Daarna zet de band me "Reverie" voor en brengt een schitterend swingend instrumentaal nummer ten gehore, dat met hoge snelheid gespeeld wordt, waarna "Riding In The Fog" volgt, waarin Marble House zware tone koppelt aan heerlijke melodische rock, die diverse tempowisselingen heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
In "The Last 48 Hours" begint de band met prachtige rustige piano tonen, die een vervolg krijgen als de rest van de band invalt en me een geweldige melodische ballad voorschotelt, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk ritme bevat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het laatste nummer van de CD heet "Marble House" en daarin speelt de band een bijna 25 minuten durend nummer, dat begint met prachtige rustige zang en gitaar klanken, die veranderen in basgitaar klanken en deze worden langzaam vervangen door pianospel, waarna de rest van de band invalt, de muziek iets meer snelheid krijgt en ontaard in een geweldige progressieve rock song, die swingt en invloeden uit de muziek van King Crimson's "20st Century Schizoid Man" heeft.
Halverwege gaat de muziek weer een andere kant op en vervolgt de band met het maken van een rustige rock song met heerlijk pianospel en enkele prima tempowisselingen, om tegen het einde opnieuw meer snelheid te krijgen en over te gaan in een verrukkelijke progressief symfonisch stuk muziek.

"Embers" van Marble House is een schitterende CD, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan liefhebbers van zowel progressieve als melodische rock deze schijf dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten