zondag 19 juni 2022

Review: The Re-Stoned - Stories Of The Astral Lizard Vol.2 (Kozmik Artifactz Records / Qiasum Music, 2022) (Melodisch)

Componist, gitarist en multi-instrumentalist Ilya Lipkin begon zijn muzikale carrière in diverse lokale bands, waaronder de legendarische dark-folk act Neutral en het avant-garde trio Yarche-1000-Solnts, voordat hij in 2003 zijn eigen akoestische Neo-folk ensemble Waldsone vormde.
In 2008 richtte hij te Moskou, Rusland, de band The Re-Stoned op samen met basgitarist Vladimir Nikulin en drummer Andrei Pankratov, waarin de band een muzikale combinatie maakt van spacerock, blues, psychedelische rock en power rock met melodische muzieklijnen in zeventiger jaren stijl.
Hun debuut EP "Return To The Reptiles", die in de repetitieruimte van de band werd opgenomen, werd in 2009 uitgebracht via het R.A.I.G. label in een zeer beperkte hand genummerde oplage van 100 stuks met daarop 4 nummers, waarvan er 2 op de eerste volledige CD, "Revealed Gravitation" uit 2010, in een vernieuwde versie terecht kwamen, die eveneens via R.A.I.G. verscheen.
Ook de CD "Analog" uit 2011 kwam via dat zelfde label op de markt en hun album, "Plasma" uit 2012, werd eveneens via dat label uitgebracht, terwijl het eveneens in 2012 (29 augustus) verschenen mini album "Re-Session" alleen als digitale download werd uitgebracht.
Op "Plasma" is er één en ander veranderd in de band, want Vladimir en Andrei spelen hierop niet meer mee en Ilya heeft daarom zelf de bas partijen ingespeeld, terwijl er diverse gast muzikanten aan meewerken en ook op "Re-Session V.2" uit 2013 is de band bezetting anders en speelt Ilya samen met Vasily Bartov - drums, Glenda Pescado - basgitaar en Pete Bingham - sologitaar.
Op het album "Totems", dat in 2014, precies een jaar na "Re-Session V.2" is uitgebracht, is de bezetting opnieuw anders.
Op "Totems", dat zowel op CD als in een gelimiteerde oplage van 400 stuks zwart en 100 stuks gekleurd vinyl (via het Headspin Records label) is verschenen, bestaat de band uit: Ilya Lipkin - sologitaar, basgitaar, sjamaan drum, mandola, mondharp en zang, Alexander Romanov - basgitaar, Vladimir Muchnov - drums, Evgeny (Rasputin) Tkachev - percussie en Nikolay (Mikola) Fedotov - didgeridoo, terwijl Kent Stump van de band Wo Fat in 1 nummer sologitaar speelt als gast muzikant.
Ook bracht The Re-Stoned in november van 2014 het mini album "38 Phases" als digitale download via hun eigen Rushus Records label uit, waarbij Ilya en Alexander bijgestaan worden door drummer Alexey Volnov.  
Hun volgende album "Reptiles Return" werd in 2016 via het Clostridium Records label uitgebracht en bevat 10 nummers (8 plus 2 bonus nummers), waarvan de eerste 4 nummers eerder op hun debuut EP "Return To The Reptiles" voorkomen en er 2 van de 4 verschenen tevens op het album "Revealed Gravitation" in een andere uitvoering.
Op 15 december 2017 verscheen het album "Chronoclasm" op oranje/paars marmerkleurig vinyl via Oak Island Records in een beperkte oplagen van 200 stuks en tevens in een beperkte oplage van 300 stuks op geel/blauw/zwart marmerkleurig vinyl en als her-persing in een beperkte oplage op groen marmerkleurig vinyl, waarbij aangemerkt kan worden, dat alle drie de uitgaven een promo flyer voor het volgende album bevatten.
Ook werd er een CD uitgave van het album gemaakt, maar deze had een error, waardoor de CD niet afgespeeld kon worden en de productie dus opnieuw moest worden gemaakt.
De band speelt op deze plaat in een nieuwe bezetting en bestaat uit: Ilya Lipkin - elektrische en akoestische gitaar, basgitaar en effecten, Vladimir Kislyakov - basgitaar, Yaroslav Shevchenko - drums en Evgeniy Tkachev (Rasputin) - percussie.
Op hun album "Stories Of The Astral Lizard", dat 7 nummers bevat en in juni 2018 verscheen, is de band opnieuw in een andere bezetting te horen en bestaat nu uit: Ilya Lipkin - elektrische en akoestische gitaar, basgitaar en effecten, Evgeniy Tkachev (Rasputin) - percussie en regenstok, Alexander Romanov - basgitaar, Serge Andriashin - basgitaar, Arkadly Fedotov - synthesizer en Alina Barsukova - dwarsfluit.
Kort daarna, op 3 oktober 2018, verscheen het album "Ram's Head" als digitale download, dat 17 mei 2019 via Kozmik Artifactz Records  als CD en in een beperkte oplage op gekleurd vinyl is uitgebracht, waarop de band bestaat uit: Ilya Lipkin - sologitaar en effecten, Vladimir Kislyakov - basgitaar en Maximilian Maxotsky - drums en vermeldenswaardig is nog, dat de band op 12 april 2019 een cover van het King Crimson nummer "Red" als web single uitbracht en hierop is Maximilian Maxotsky vervangen door Anton Yalovchuck. 
Op 30 september 2019 verscheen het album "10p" in een beperkte oplage op CD en DVD via Qiasum Music en tevens bracht Clostridium Records het album in een beperkte oplage als 10" LP uit en hierop is de bandbezetting: Ilya Lipkin - sologitaar, mandola, gras fluit en effecten, Vladimir Kislyakov - basgitaar en Anton Yalovchuk - drums.
Ook op het album "Thunders Of The Deep", dat 9 nummers bevat, speelt de band in deze bezetting en wordt hierop tevens bijgestaan door: Ivan Fedotov — wave drum en Ark Fedotov — synthesizer, die beide leden zijn van de band Vespero.
Clostridium Records brengt dit album op 19 november 2020 uit als LP in een beperkte oplage op 150 gram groen-blauw marmer kleurig vinyl, inclusief een stikker en een poster met handtekeningen, als LP in een beperkte oplage op 150 gram gespetterd vinyl, inclusief een stikker en een poster, als LP in een beperkte oplage op 180 gram zwart vinyl plus stikker, als CD in een beperkte oplage en als digitale download en deze werden gevolgd door de digitale singles "Sunshine Again" (18 juni 2021) en "A Legend of Transparent Flowers" (7 mei 2022).
Het album "Stories Of The Astral Lizard", dat in juni 2018 verscheen, heeft een opvolger gekregen onder de naam "Stories Of The Astral Lizard Vol.2" en deze bevat 11 nummers en is op 20 mei 2022 als 2LP in een beperkte oplage van 300 stuks op 180 gram vinyl verschenen via Kozmik Artifactz Records en als CD via Qiasum Music en tevens als digitale download en hierop speelt de band in de volgende bezetting: Ilya Lipkin – elektrische en akoestische gitaar, basgitaar, mandoline en fx, Evgeniy Tkachev (Rasputin) - percussie en cymbalen, Vladimir Kislyakov – basgitaar en Alexander Dobromyslov – dwarsfluit en klarinet.

Het album begint met "Spheres", waarin The Re-Stoned een prachtig rustig melodisch nummer speelt, dat lichte ruimtelijke invloeden heeft en een aanstekelijk terugkerend ritme bevat en gevolgd wordt door "The Fourth Astral Projection", een schitterend nummer met een terugkerend ritme, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en ruimtelijke invloeden heeft en "Lucid Dream", een uitstekend nummer met een gemiddeld tempo en een dansbaar terugkerend ritme.
Dan volgen "A Legend Of Transparent Flowers", een geweldig vrij rustig nummer met een terugkerend ritme en "Astral Realm", eveneens zo'n zelfde soort nummer, waarbij het tempo laag ligt en de muziek een aanstekelijk terugkerend ritme bevat.
In "Liquid Spores" zet The Re-Stoned me een nogmaals een gelijksoortig nummer voor, in "They Appear At Night" krijg ik een opnieuw zo'n prima melodisch nummer met een niet al te hoog tempo en een terugkerend licht hypnotiserend ritme te horen en in "Fluorescent Essence" laat de band me genieten van een fantastisch vrij rustig nummer met Balkan invloeden en een terugkerend ritme.
Daarna volgen "Gift Of The Lizard", een nummer dat ruimtelijk begint, een rustig tempo bevat en een aanstekelijk terugkerend ritme heeft, "Green Neon", een mooi nummer 
met ook nu weer een niet al te hoog tempo, melodische invloeden en een terugkerend ritme en "Where Does This Road Go", een verrukkelijk nummer met een aanstekelijk terugkerend ritme en een langzaam tempo

"Stories Of The Astral Lizard Vol.2" van The Re-Stoned bevat 11 puike rustige nummers met terugkerende ritmes, die veel overeenkomsten met elkaar hebben, waarbij ik het idee krijg, dat ik naar één heel lang schitterend nummer heb zitten luisteren, dat liefhebbers van melodische muziek zeker zullen waarderen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten