zondag 18 december 2022

Review: The Gatekeepers - The Gatekeepers (Think Like A Key Music, 2022) (Musical)

The Gatekeepers is het project van Alex Wroten, die samen met diverse muzikanten het deels musical deels concept album "The Gatekeepers" op 11 november 2022 via Think Like A Key Music als LP in een beperkte met de hand genummerde oplage van 100 stuks op transparant blauw vinyl met inlegvel met teksten, die alleen via het label te bestellen is, als CD met een 10 delig boekje en als digitaal album heeft uitgebracht.
De volgende muzikanten verlenen hun medewerking aan dit album: The Residents, Shawn Phillips, Brian Poole (Renaldo & The Loaf), R. Stevie Moore, Elaine di Falco (Yugen, Caveman Hughscore), Mont Campbell (Egg, National Health), Bob Drake, Amy Denio, Deborah Perry (Thinking Plague) en Cheer-Accident, die allen de zang voor hun rekening nemen en verder spelen mee: drummers Morgan Ågren (Mats/Morgan Band, Frank Zappa), Jacopo Costa (Loomings), Brian Wnukowski (Salvation, Haymarket Riot), Rob Allum (Add N To (X)) de gitaristen Frédéric L'Épée (Shylock, Philharmonie, Yang), Alan Jenkins (Deep Freeze Mice, Ruth's Refrigerator), Bill Brovold (Larval, Rhys Chatham Ensemble, East Village Orchestra), Paul Lai (Upsilon Acrux), Ty Citerman (Bop Kabbalah, Gutbucket); multi-instrumentalisten Dave Willey (Hamster Theatre), Robert Webb (England), Dan Britton (Deluge Grander, Birds & Buildings); fluitiste Emily Hay (U Totem, 5uu's); keyboard speler Duncan Mackay (Cockney Rebel, 10cc); violist Matthew Parmenter (Discipline) en de zangers Molly Harvey (The Residents), Wally Scharold (miRthkon) en Blaine Reininger (Tuxedomoon)

Het album, dat 19 nummers bevat (het digitale album 21), begint met "Butterflies" (Feat. Elaine Di Falco), waarin The Gatekeepers een rustige song ten gehore brengt, die invloeden van musical heeft en de piano en zang de hoofdrol spelen en dit nummer wordt gevolgd door "I Like The Strange Things" (Feat. Renaldo M), een uitstekende song met een niet al te hoog tempo, die eveneens musical invloeden bevat en subtiele tempowisselingen heeft, "A Promising Direction" (Feat. Molly Harvey), een song, die in het verlengde ligt van de vorige nummers, dus musical invloeden en een langzaam tempo heeft en over gaat in "Who Are The Gatekeepers?" (Feat. Cheer-Accident), een mix van musical en  progressieve rock, die ook nu weer een traag tempo bevat, maar iets over de helft van het nummer meer snelheid krijgt.
Daarna volgen "The Professional" (Feat. Shawn Phillips), een prachtige rustige song met een aanstekelijk ritme, dat lichte folk en musical invloeden heeft en door het vioolspel een trieste uitstraling krijgt, "Ignorance", een 13 seconde durende samenzang, "The Patron" (Feat. The Residents), een schitterende musical song met een gemiddeld tempo, progressieve invloeden en een aanstekelijk terugkerend ritme" en "Anonymity", dat ook slechts 13 seconden duurt en bestaat uit samenzang.
In "The Pundit" (Feat. Deborah Perry) zet The Gatekeepers me een heerlijke song voor, die een terugkerend ritme heeft en avant garde invloeden bevat, in "I Think I Like The Strange Things?" (Feat. Renaldo M & Elaine Di Falco) krijg ik een korte song te horen, die triest, maar eveneens hoopvol klinkt, in "Obscurity" hoor ik opnieuw een kort stukje samenzang, dat deze keer 16 seconden duurt en in "The Algorithm" (Feat. Amy Denio) laat de band me genieten van een geweldige mix van musical en funk, die een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
Dan volgen "A Compromising Direction" (Feat. Bob Drake), een musical song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, "All The Way To The Bank" (Feat. R. Stevie Moore), een fantastische mix van musical en progressieve rock, die tempowisselingen en naast een gezongen, ook een gesproken tekst bevat en bij tijd en wijle swingt en "I Like The Normal Things", een puike musical song met wisselende tempo's en lichte progressieve invloeden.
Verder volgen de remixen van enkele nummers en deze beginnen met "All The Way To The Bank", waarin de band een heerlijke uptempo disco versie van deze song ten gehore brengt, die swingt als een trein en aanzet tot dansen en gevolgd wordt door "The Professional" (Seen It All Mix), een verrukkelijke song met een niet al te hoog tempo en een terugkerend licht hypnotiserend ritme, dat psychedelische Oosterse invloeden heeft, "Tight Armhole" (The Algorithm Remix), een song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, die experimentele invloeden heeft en "The Patron" (Cattle Baron Mix), een uitstekende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme.
Het digitale album heeft 2 extra exclusieve nummers, waarvan het eerste een demo is voor "All The Way To The Bank" en hierin krijg ik een puike keyboards versie in een gemiddeld tempo van dit nummer voorgeschoteld, die een aanstekelijk terugkerend ritme heeft en in de demo voor "I Like The Strange Things" krijg ik een heerlijke alternatieve uitvoering te horen, die invloeden heeft van de muziek van Bertolt Brecht en Kurt Weill.

"The Gatekeepers" van The Gatekeepers is een schitterende plaat, die vol prima musical songs staat en 4 lekker in het gehoor klinkende remixen bevat, waar ik zeer van genoten heb en ik kan iedere liefhebber van zowel musical alsmede dansbare muziek deze schijf dan ook van harte aanbevelen.(luister naar het album via de bandcamp link onder de recensie) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten