maandag 23 september 2013

Review: Spids Nogenhat - Kommer Med Fred (Bad Afro Records, 2013) (Psychedelische Rock)

In 1998 richten Morten Aron - gitaar en zang, Henrik "Hobitten" Klitstrom - gitaar en Uffe "Aramis" Lorenzen (Lorenzo Woodrose) - gitaar, orgel en zang, de psychedelische rock band Spids Nogenhat te Kopenhagen, Denemarken, op, als extra project van de band On Trial, waar ze alle drie in spelen.
De naam van de band betekent Liberty Cap, de magische paddenstoel Psilocybe Semilanceata, oftewel kaalkopje en de muziek, die de band speelt, pakt terug naar die van Deense 70er jaren bands als Alrune Rod, Rode Mor en De Fortabte Spillemaend.
In hun begin periode treedt de band als een akoestisch gitaar trio op, maar nadat de band hun debuut album "En Maerkelig Kop Te" (A Strange Cup Of Tea) in 2001 via het Orpheus Records label heeft uitgebracht, ook elektrisch.
Het album krijgt echter weinig aandacht, maar liefhebbers maken het tot cult album, waardoor er sinds die tijd verscheidene herpersingen op vinyl verschijnen.
Toch gaan de leden weer hun eigen weg en Lorenzo speelt in andere bands, zoals Baby Woodrose, Dragontears, Black Beacon Orchestra, Ghost Rocket, Aron en Blind Owl & Good Spirits.
In 2009 komt er een reunie voor 2 concerten in Aalborg en Kopenhagen, waarbij Anders "Moody Guru" Skjodt - basgitaar en zang en Anders "Fuzz Daddy" Gron - drums bij de band komen en in 2011 speelt Spids Nogenhat op het legendarische Roskilde Festival.
In deze nieuwe formatie wordt de LP/CD "Kommer Med Fred" (We Come In Peace) opgenomen en in 2013 door het Bad Afro Records label uitgebracht in een beperkte eerste oplage van 1000 stuks op zwart vinyl, maar ook verschijnt er een cassette versie in een zeer gelimiteerde oplage van 100 stuks, die alleen tijdens live optredens te koop is.
De LP/CD bevat 8 nummers, waarvan de eerste "Mere Lys" heet en dit is een psychedelische rock song met lichte reggae invloeden en hoorbare overeenkomsten met de muziek van de andere bands, waar Lorenzo in speelt.
Van de LP/CD is ook een single getrokken en deze heet "Lolland Falster", een rustige psychedelische pop song, die me mee laat bewegen met de muziek.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgt "Lever Vi Nu?", een psychedelische rock song, die sterke verwantschap kent met "Love Like A Flower" van Baby Woodrose.
Dan krijg ik "Den Gennemsigtige Mand" te horen en deze uitstekende psychedelische song brengt me in een licht hypnotische trance, waardoor ik als het ware de muziek ingezogen wordt.
"Spids Nogenhat I Graesset" is de volgende song, die ik te horen krijg en ook dit is weer zo'n schitterend stukje psychedelische rock, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en dit nummer wordt gevolgd door "Jorden Kalder", een rustige gespeelde psychedelische rock song met ruimtelijke invloeden.
In "Vand, Brod Og Te" hoor ik weer die overeenkomst met de muziek van Baby Woodrose en ook dit is een heerlijk klinkende psychedelische rock song, die swingt  en me in beweging zet.
De laatste song heet "Fred" en dit is een fantastische psychedelische hypnotiserende song, waarin de band een mantra zingt, die constant herhaald wordt, zodat ik helemaal in de muziek op ga.
"Kommer Med Fred" is een geweldige LP/CD, waarmee Spids Nogenhat ongetwijfeld een heleboel mensen voor hun muziek zal weten te winnen en een aanrader van de bovenste plank.
Spids Nøgenhat - Lolland Falster - YouTube
www.youtube.com/watch?v=LC6Q9Ri1CUE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten