maandag 31 maart 2014

Review: Abramis Brama - Enkel Biljett (Transubstans, 2014) (Hardrock)

Abramis Brama uit Stockholm, Zweden, werd in 1997 opgericht, toen Dennis Berg - basgitaar en Fredrik Jansson - drums samen begonnen te spelen met Per-Olf "Peo" Andersson sologitaar.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Jansson basgitaar zou spelen, maar omdat er geen drummer gevonden werd, ging hij maar drummen.
Hun eerste zanger was Christian "Chrille" Andersen, die van 1997 tot 1999 in de band speelde en met hem maakte de band in 1998 hun eerste demo en later dat jaar hun debuut CD "Dansa Tokjävelns Vals", die in 1999 door het Record Heaven label werd uitgebracht en net als bij hun volgende platen, werden de teksten in het Zweeds gezongen.
Nadat de CD "Dansa Tokjävelns Vals" was uitgebracht werd Christian vervangen door Ulf Torkelson, waarna de band hun volgende demo, "Mama Talar", in 1999 op nam, maar daarvan werden niet veel exemplaren verspreid.
De band bracht hun tweede CD "När Tystnaden Lagt Sig" in 2001 uit, eveneens via het Record Heaven label en tijdens de sessies hiervoor werden ook 3 covers opgenomen, waarvan alleen "Kall Som Sten" ("Cold Stone" van The Pretty Things) op de CD terecht kwam.
De andere 2 nummers, "Men Mitt Hjärta Ska Vara Gjort Av Sten" van November en "Förtrollande Förmörkelse" ("Mezmerasation Eclipse") van Captain Beyond, werden op een split single en een tribuut compilatie CD uitgebracht.
Later dat jaar nam de band de nummers voor hun derde CD "Nothing Changes" op en gebruikten daar de muziek van al eerder uitgebrachte songs voor, maar voorzag deze van nieuwe teksten, die dit keer in het Engels gezongen werden en ook deze keer werd de CD door Record Heaven uitgebracht, maar nu onder het sub label Sweden Rock.
Begin 2005 werd ook hun volgende CD, "Rubicon", door dat label uitgebracht, maar ook als 2LP, die bij Nasoni Records uit Duitsland verscheen.
Tijdens de release party maakte sologitarist Robert "Rabbi Rob" Johansson zijn opwachting bij de band als tweede gitarist en kort daarna verliet drummer Fredrik Jansson de band om vervangen te worden door Fredrik "Trisse" Liefendahl.
Hun nieuwe label werd vanaf 2006 Transubstans Records, dat eveneens een sub label van Record Heaven Records is en deze bracht in 2006 hun debuut CD opnieuw uit, gevolgd in 2007 door hun tweede album en ook verscheen er in 2007 een live CD van de band, simpelweg getiteld "Live!" via Transubstans Records met als bonus nummer een nieuwe studio song, die "I Evighetens Nav" heet.
Op hun nieuwe CD "Smakar Söndag", die in 2009 verscheen via Transubstans Records, speelden enkele gastmuzikanten mee (Moa Holmsten -  zang, Rolf Leidestad - keyboards en Jonas Kullhammar - saxofoon) en werden weer alle teksten in het Zweeds gezongen.
Nadat in 2011 sologitarist Robert Johansson uit de band was gegaan volgde in 2012 mede oprichter en basgitarist Dennis Berg zijn voorbeeld, nadat de band hun Europese tournee had afgesloten, inclusief een optreden voor de legendarische Duitse TV show "Rock Palast" en hij werd vervangen door Mats Rydström.
Abramis Brama maakte in deze nieuwe bezetting hun CD "Enkel Biljett", die in 2014 uitgebracht is door het Transubstans Records label en daarvan zijn de teksten wederom in het Zweeds gezongen.
In januari 2014 werd de single "Enkel Biljett" uitgebracht als split single, waar op de andere kant de Noorse band Black Debbath te horen is en deze werd onmiddellijk door de Zweedse nationale radio en andere commerciele stations opgepikt.

De CD "Enkel Biljett" bevat 9 nummers, waarvan de eerste de titel song "Enkel Biljett" is en dit is een lekker in het gehoor klinkende hardrock song, die in de stijl van de jaren 70 hardrock bands gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Blaa Toner" hoor ik de band een heerlijke hardrock song spelen, waarbij het tempo niet al te hoog ligt en de muziek vrij melodisch klinkt en in "Vagger Mig Till Ro" laat de band me een vrij rustige poprock song horen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Daarna krijg ik "Ett Steg Fran Graven" te horen en ook dit is een rustige poprock song, die na een lichte tempowisseling over gaat in een hardrock song, waarin het tempo niet al te hoog ligt.
Dan hoort ik "S.M.E.L. (Sanninng, Myter Eller Lögn)" en dit vind ik een schitterende hardrock song, doordat de band hierin een vrij hoog tempo hanteert en de muziek me aan zet tot meebewegen.
"Ber Om Nad" is weer zo'n vrij rustige, maar stevige, hardrock song, waarin uitstekende muziek in te horen is en "Lang Tripp" een redelijk melodische rock song, waarin, ook nu weer, het tempo gemiddeld te noemen is.
Met "In Aeternum (Et Semper)", waarin een rustig begin zit, laat de band me een fantastische melodische hardrock song horen, die enkele prima tempowisselingen bevat, waardoor de muziek spannend blijft en in het laatste nummer, "Jonzos Bolero", krijg ik een geweldig lekker in het gehoor klinkend  stukje instrumentale rock voorgeschoteld, waarin het ritme een licht hypnotiserend effect op me heeft en ik vind dit dan ook meteen het beste nummer van de CD.

Ik vind "Enkel Biljett" een uitstekende CD, die lekker in het gehoor klinkende muziek bevat en "S.M.E.L." en "Jonzos Bolero" als uitschieters heeft.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten