maandag 24 maart 2014

Review: Electric Moon - Mind Explosion (Sulatron, 2014) (Psychedelisch)

Electric Moon uit Fulda, Hessen, Duitsland, ontstond toen multi-instrumentalist Sula Bassana - gitaren, effecten en orgel ging samen spelen met Komet Lulu - basgitaar, effecten en zang en Berni - drums.
Eerdere projecten van Sula waren o.a. Liquid Visions, Südstern 44, Interkosmos en Zone Six, maar ook maakte hij diverse solo- CD's en enkele met Modulfix.
De eerste officiële CD van Electric Moon, Lunatics" verscheen in 2009 via Nasoni Records en drummer Berni, met wie de CD-R "First Takes" gemaakt werd, was toen reeds vervangen door Pablo Carneval.
Daarna volgden meer releases, "Lunatics Revenge" met drummer Pablo Carneval (Nasoni, 2011), Inferno met drummer Alex (Sulatron, 2011), "The Doomsday Machine" met drummers Pablo Carneval en Alex (Nasoni, 2011) en de split LP met de Franse band Glowsun, "Sun And Moon" (Sulatron, 2011).
Verder verschenen er via Sulatron enkele CD-R uitgaven in zeer beperkte oplage, zoals: "Live At Epplehaus 2010" (2010), "Live At Immerhin" (2011), "Flaming Lake" (2011) "Live At Sulatron Label Night" (2011) en "Cellar Space Live Overdose" (2012), waarop Alex de drummer weer was.
Hun nieuwe drummer heet Marcus Schnitzler, die ook de drummer van de spacerock band The Spacelords is en met hem werd de CD/2LP "Mind Explosion" opgenomen.
Op de 2LP/CD "Mind Explosion", die in 2013 aan het eind van de "Electric Moon Heading To South Tour 2013" tijdens het optreden in de Graf Hugo te Felkirch, Oostenrijk met slechts een stereo microfoon werd opgenomen, is Electric Moon live te beluisteren.
Het hoesontwerp komt weer van de hand van Lulu Artwork, oftewel van Komet Lulu, die tevens de bassiste van de band is, terwijl de mastering, zoals gewoonlijk, door krautrock legende Eroc gedaan werd.

Het album, waarvan de CD versie in een gelimiteerde oplage van 500 en de 2LP in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks marmer kleurig vinyl met klaphoes uitgebracht is, bevat 4 lange songs, waarvan "Trip To the Moon" de eerste is. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het nummer start rustig en psychedelisch, waarna de band het tempo langzaam opvoert en het nummer iets progressiever wordt.
Daarna wordt het gitaarspel een stuk heftiger en gaat het tempo nog iets verder omhoog, om vervolgens door een omschakeling terug te keren naar een rustiger tempo, waarna de band opnieuw naar een hogere versnelling schakelt en het nummer een stukje ruiger wordt, maar door nogmaals van tempo te veranderen, sluit de band het nummer in een erg rustig tempo af.
Het volgende nummer, dat ik te horen krijg, heet "Kaleidoscopeephole" en ook dit begint psychedelisch en gaat over in een heftiger progressief stukje rock, dat de band tot het eind van het nummer weet vol te houden.
Daarna volgt "The Picture" en hierin hoor ik de band een stevig hypnotiserend nummer spelen, dat steeds heftiger wordt en dit heeft een experimenteel einde, waarna de band afsluit met "Mind Explosion" en daarin schotelt Electric Moon me een psychedelisch hypnotiserend stukje progressieve rock voor, dat lichte spacerock invloeden bevat, waarmee de band me van begin tot eind mee in de greep heeft.

Electric Moon heeft met "Mind Explosion" weer een schitterend stuk muziek afgeleverd en de band heeft daarmee nogmaals bewezen tot één van de betere progressieve psychedelische rock bands van Europa te behoren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten