maandag 18 juni 2012

Review: Dirty Fuse - Dirty Fuse (Green Cookie Records, 2012)(surf)

Dirty Fuse uit Athene, Griekenland, ontstond halverwege 2008 toen Duda Victor - gitaar en Chris Kogios - drums gingen samenspelen met Costas F. - basgitaar en tussen 2008 en 2009 trad de band regelmatig op in underground clubs in en rond Athene..
Hun muziek is beïnvloed door Dick Dale en The Ventures, maar ook door de garagerock en nadat de band enkele bezettingswisselingen had ondergaan, werd in 2009 hun eerste officiële nummer "Surf Lady" uitgebracht en via de verzamel CD "Unsigned United" verschenen nog eens 4 nummers ("Lost Riders", "Look Around", "Perfect Device" en "Vu") met Pangiotis Kotsiopoulos als basgitarist, die in 2010 vervangen werd.
In 2010 werd de band uitgebreid met Manos Kisamitakis - saxofoon, John Drake - basgitaar en Kostas Bakoulas - gitaar en 14 december van dat jaar verscheen hun single "Lost Riders".
Gedurende 2011 trad de band regelmatig op in deze nieuwe bezetting en van de zomer tot de winter was Dirty Fuse in de studio te vinden om 12 nummers voor hun eerste volledige CD op te nemen, die in maart 2012 via Green Cookie Records verscheen.
De CD begint met "Your Brain Is Calling", een surfnummer met een up tempo en door het gebruik van de saxofoon krijgt dit een extra dimensie.
Vervolgens hoor ik sterke surf in "Sunset Beach", maar ook hierin weet de band de saxofoon op een schitterende manier in het geheel in te passen.
Daarna volgt "A Blade From Damascus", een puur surf nummer, waar alleen een kort stukje saxofoon in te horen is.
Dan "Broken Wheels", dat natuurlijk door de gitaren gedomineerd wordt, maar ook nu weer speelt de saxofoon een belangrijke rol en dit nummer wordt gevolgd door "Surf Lady", dat verschilt van hun eerste release, doordat de band gebruik maakt van een andere bezetting en de saxofoon prima is toegevoegd.
"Reverb Land" begint spannend en gaat dan over in een schitterend stukje muziek, waarin de band laat horen dat surf ook op een subtiele wijze gespeeld kan worden.
In "Red Moon" spelen drums, saxofoon en in mindere mate de gitaar de hoofdrol en hierin roept Dirty Fuse voor het eerst associaties bij me op met de muziek van Dick Dale.
Dat zelfde heb ik met "Cowgirl Gone Surfing" en ik kan er niet omheen, maar stil blijven zitten is er niet bij.
Ook in "Surfin'Bahia" bewijst Dirty Fuse Dick Dale eer, door in zijn stijl hun muziek te spelen en in "Kite To The Stars" is dat niet anders.
"Black Hole" is een typisch surfnummer, dat net als alle andere swingt als een trein en dit is het eerste nummer waarin de saxofoon volledig ontbreekt.
Het laatste nummer van de CD heet heel toepasselijk "Last Wave" en de begintonen komen me enigszins bekend voor en plotseling schiet me te binnen, dat deze in het nummer "Batman" ook ongeveer zo gespeeld werden.
Dat surfmuziek beperkt is tot een bepaald geluid en ritme hoor ik in alle nummers terug, maar ik had ook niet anders verwacht en toch zitten er door het gebruik van de saxofoon enkel verrassende stukken in.
De CD "Dirty Fuse" klinkt gewoon lekker en wie van surf muziek houdt, zal deze zeker op waarde weten te schatten, want ik kan niet anders concluderen, dat dit een heerlijk stukje muziek is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten