maandag 11 juni 2012

Review: Öresund Space Collective - Sleeping With The Sunworm Parts 1-3 (Space Rock Productions, 2011)(spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een kollektief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
De band die op deze CD speelt, bestaat behalve uit Scott en Mogens uit: Magnus - gitaar en synthesizer, Stefan - gitaar, Jock - basgitaar en Kaufmann - drums en percussie.
Öresund Space Collective speelt geïmproviseerde spacerock en dat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en deze tiende release bevat slechts 1 lang nummer van 56 minuten, dat voor het gemak in drieën is geknipt.
"Part 1" duurt een kleine 12 minuten en begint rustig maar het ruimtelijke effect zit er al meteen in.
De band brengt me op subtiele wijze in een lichte trance, maar halverwege het nummer wordt dat effect verbroken, doordat de band over schakelt naar een ander ritme, dat feilloos in het 20 minuten durende "Part 2" over gaat.
Hierin hoor je gedurende de eerste 3 minuten hoe scheurende gitaren de boventoon voeren, maar dan maakt de muziek opnieuw een wending en krijg ik een deel dansbare progressieve rock voorgeschoteld, die met de vaart van een sneltrein mijn gehoor binnen scheurt, waarna het ritme van de muziek na verloop van tijd weer verandert en het ruimtelijke meer en meer de overhand begint te krijgen, maar de band nog steeds het snelle tempo vast weet houden.
Na weer een vlekkeloze overgang worden de laatste 23 minuten van "Part 3" ingezet, waarbij het tempo onveranderd blijft, maar na een korte periode merk ik op, dat de muziek toch langzaam aan rustiger en symfonischer wordt en de band blijft die ingeslagen weg een tijdje volgen, maar gaat dan rustig aan weer terug in de richting van de progressieve rock met space invloeden en het hypnotiserende ritme.
De laatste 7 minuten van "Part 3" speelt Öresund Space Collective hun spacerock, waarbij ook progressieve rock aan toe is gevoegd en opnieuw heeft de band me te weten overtuigen van hun kunnen.
Öresund Space Collective kan als geen ander dit soort geïmproviseerde stukken muziek maken en kan als een topband beschouwd worden, die live net zo goed is als op LP/CD.
De CD "Sleeping With The Sunworm" is dan ook van grote klasse en mag bij geen enkele spacerock liefhebber in zijn of haar collectie ontbreken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten