maandag 26 november 2012

Review: The Cubical - Arise Conglomerate (Halfpenny Records, 2012)(Swamp-Blues)

The Cubical werd in 2005 te Liverpool, Groot Brittanië , opgericht en bouwden sinds die tijd een geweldige live reputatie op.
De band bestaat uit: Dan Wilson - zang en sologitaar, Alex Gavaghan - sologitaar, piano en zang, Johnny Green - sologitaar en harmonica, Percy - drums en zang en Graig Bell - basgitaar.
Ze brachten hun debuut album "Come Sing These Crippled Tunes" in 2009 uit, dat in de Sunset Sound Studio te Hollywood, California, werd opgenomen en geproduceerd door Dave Sardy, die eerder met Oasis, Johnny Cash, Primal Screan en Marilyn Manson werkte.
Vervolgens verschenen de CD "It Ain't Human" (november 2011, Halfpenny Records/ Cargo Records), de single "The Golden Rule" (december 2011) en de single "On The Weekend" (oktober 2012), gevolgd in november 2012 door de CD "Arise Conglomerate", waarop 13 songs staan.
De CD begint met het op single verschenen "On The Weekend", waarin de band een mix maakt van soul en rock in de stijl van Captain Beefheart en dit is een vrij commerciële song, waarin gebruik van blazers wordt gemaakt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Vervolgens krijg ik "Daily Grind" te horen, een erg rustige song, waarin enkele prima tempowisseling zitten, waarbij de muziek feller wordt en de zang lekker rauw klinkt.
Deze song wordt gevolgd door "It Ain't Human", een uptempo nummer, waarbij de zang in de stijl van Captain Beefheart gezongen wordt en de muziek een swingende mix is van blues en rock.
Daarna krijg ik "The Dividing Line" voorgeschoteld, een prima klinkende country song, gevolgd door "Prisoner Of Our Love", die in die zelfde hoek zit en met aanstekelijk ritme gespeeld wordt.
"Old Idiot" is een blues gerelateerde song, waarbij het tempo niet al te hoog ligt en de muziek aanzet tot meebewegen en "Down The World We Go" is een song in de stijl van de Australiër Brian Henry Hooper, die in langzaam tempo gezongen wordt.
Dan hoor ik "1, 2, 3 Girl",  een lekkere dansbare pop song in sixties stijl, die behalve swingend ook commercieel is en volgens mij niet in een hitparade zou misstaan.
Met "Blue Blue Sky" gaat de band weer richting Brian Henry Hooper en deze fantastische song wordt in een slepend ritme gespeeld, waardoor ik onmogelijk stil kan blijven zitten en in de muziek op ga.
In "Moron Culture" krijg ik een schitterende song te horen, die me sterk aan de begin periode van Captain Beefheart doet denken en de heftigheid van de zang gecombineerd met de uitstekende muziek maakt dit één van de beste nummers van de CD.
Ook "Loved But One Woman" vind ik een fantastisch nummer, waarin de band een heerlijk stukje progressieve blues laat horen en "Horible Conglomerate" is van die zelfde kwaliteit en hierin speelt de band, in een uptempo, een mix van blues en rock.
Als afsluiter heeft de band gekozen nogmaals een blues rock mix te spelen, getiteld "Lay Your Love Down" en ook dit nummer swingt wer als een trein.
The Cubical heeft met "Arise Conglomerate" naar mijn mening een geweldige CD gemaakt, waarbij het onmogelijk is niet door de muziek in beweging te komen en raad dan ook iedere muziekliefhebber aan deze CD eens te beluisteren en ik weet haast zeker, dat we dan tot dezelfde conclusie komen en dat is: We want more!
THE CUBICAL - ON THE WEEKEND - YouTube
youtube.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten