zondag 11 november 2012

Review: Dödaren - Maen (Transubstans, 2012)(Hardrock)

Dödaren is een Zweedse band uit Gothenburg, die beïnvloed is door de zestiger en zeventiger jaren hardrock bands.
De band werd eind 2010 opgericht en bestaat uit: Fredrick Boulund - sologitaar, Martin Claesson - sologitaar en zang, Eric Radegard - basgitaar en Jon Sloheim - drums, percussie en zang.
Hun eerste EP "Flyttar In" werd in augustus 2011 uitgebracht en daarna ging de band van halverwege december 2011 tot eind januari 2012 de Kanon Studios, aan de Zweedse west kust, in om hun debuut album "Maen" op te nemen, dat 5 december 2012 uitgebracht wordt en daarop staan 8 nummers, waarbij de teksten in het Zweeds gezongen worden.
Het eerste nummer van de CD heet "Ägren Ner I Graven" en dit is een lekker swingende hardrock song, waarin de band
terug grijpt naar de muziek van de jaren 70 bands, maar het ritme van de jaren 80 bands hanteert (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
De volgende song heet "Guld" en dit vind ik tot halverwege een behoorlijk commerciel nummer en deze bevat een hoog dans gehalte, maar ook zitten er enkele goede tempowisselingen in, zodat het geheel toch afwisselend klinkt.
Vervolgens krijg ik "Träden (Skogens Konung)" te horen, dat in het begin nogal eentonig klimkt, maar gaandeweg wordt het heftiger en werkt de band naar een climax toe.
Daarna hoor ik "En Ny Dag", dat een stevige hardrock song is, die een terug kerend ritme bevat en abrupt eindigt.
Dan volgt het 1 minuut durende "Mellangärdet", een prima stevig stukje instrumentale hardrock, dat ook al zo plotseling stopt, als of het nog niet af is.
Dit wordt gevolgd door "Ingenting", dat bestaat uit een conctant herhalend ritme van de sologitaar en prima samenzang, waarna de band plots invalt en de muziek een stuk heftiger wordt.
"Svärdet" is een stevige hardrock song waarin diverse goede tempowisselingen zitten, zodat de song spannend blijft en "Slutet", waarmee de band de CD afsluit, is een song met afwisselende ritmes, wordt in een redelijk rustig tempo gespeeld en laat horen dat de band meer kan, dan alleen maar hardrock spelen.
"Maen" is een prima debuut van deze Zweedse band en door de afwisselende ritmes een lekker stukje muziek om te beluisteren.
DÖDAREN - Ågren ner i graven
www.youtube.com/watch?v=0RLGfGv3w24

Geen opmerkingen:

Een reactie posten