maandag 18 maart 2013

Review: Seven That Spells - The Death And Resurrection Of Krautrock: AUM (Sulatron, 2012)(Trancerock)

Seven That Spells uit Zagreb, Kroatië werd in 2003 als power trio opgericht door producer, sologitarist Niko Potocnjak, die tevens de oprichter was van de punk band Trigova Mast.
Samen met Tomislav Kalousek - basgitaar en Stjepan Jurekovic - drums vormde hij de band, die in 2003 hun eerste CD "The Blowout" via het DIY label uitbracht.
Omdat de band met Damo Suzuki (ex Can) ging toeren, werd besloten een extra bandlid aan te trekken en dat werd Hrvoje Niksic, die synthesizer speelde.
In 2005 tekenden ze een contract met het Russische RAIG label, die dat zelfde jaar hun CD "My Mommy Wants To Kiss Your Mamma" uitbracht, gevolgd in 2006 door "It Came From The Planet Of Love" en dat was ook het jaar waarin de eerste bezettingswisselingen plaats vonden.
Toen Seven That Spells rond 2007 enkele leden van de Japanse band Acid Mothers Temple ontmoetten, veranderde er een boel voor de band, want niet alleen toerden ze met Acid Mothers Temple, ook maakten ze twee albums samen met Makoto Kawabata en Tsuyama Atsushi van die band.
In 2007 werd "The Men From Dystopia" voor het Beta-Lactam Ring Records label uitgebracht, opnieuw in een andere bezetting plus de 2 leden uit Acid Mothers Temple, maar altijd met Niko Potocnjak als vaste kracht.
Het jaar er na verschenen er 2 releases, waarvan de eerste, "Black Om Rising" ook op DVD, waarop de band in uitgedunde bezetting te zien is en bestaat uit: Niko Potocnjak - sologitaar en synthesizer, Narantxa - basgitaar, Bruno Motik - drums en Lovro Zlopasa - saxofoon.
Op het tweede album dat in 2008 verscheen, "Cosmoerotic Dialogue With Lucifer", speelt Kawabata Makoto als sologitarist mee. 
Vervolgens verschenen de CD's: "You Must do This On Stage Vol.1" (live) (Beta-Lactam, 2009), "Future Retro Spasm" (Beta-Lactam, 2010), "Acid Taking And Sweet Love Making" (Hauruck!, 2011), "The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" (Beta-Lactam, 2011) en "Superautobahn" (Hauruck!, 2012).
Ook verscheen "The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" in 2012 op LP via het Sulatron label en op deze LP bestaat de band uit: Niko Pocnjak - sologitaar en synthesizer, Narantxa - basgitaar, Stanislav Musjkina - drums en Lovro Zlopasa - saxofoon.
De LP bevat 5 nummers, waarvan "In" de eerste is en dit is meteen een vrij heftig nummer, waarin de duivel opgeroepen wordt en de band een uitstekend klinkend melodisch geheel weet neer te zetten.
Dan volgt het langste nummer van de LP, dat bijna 20 minuten duurt, genaamd "Aum" en hierin zitten diverse goede tempowisselingen, waardoor de band regelmatig van ritme verandert en verschillende stijlen muziek aaneen kan smeden, zoals psychedelische rock, spacerock en hardrock, waarin chant, scheurend
gitaarwerk en hypnotiserende ritmes voor komen, waardoor de muziek geen moment verveeld.
In "Zero" speelt de band een zwaar depressief klinkend nummer, dat tegen drones aan leunt, maar me toch in spanning laat afwachten, hoe het vervolg zal zijn.
Daarna volgt er weer zo'n heftig nummer, dat "Rock Ist Krieg" heet en daarin hoor ik Seven That Spells totaal los gaan, waarbij de band het tempo hoog houdt, tot ongeveer twee minuten voor het einde, waarna de laatste tonen voor de sologitaar zijn.
Als laatste nummer krijg ik "Out" voorgeschoteld, waarin de band een schitterend stukje progressieve rock speelt, dat een hypnotiserend ritme bevat, waardoor het onmogelijk is stil te blijven zitten en afgesloten wordt, hoe de LP begon, namelijk met het oproepen van de duivel.
"The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" is een geweldige LP, die weliswaar behoorlijk heftig klinkt, maar muzikaal uitstekend in elkaar steekt en het aanschaffen meer dan waard is.
Seven That Spells - IN II - YouTube
www.youtube.com/watch?v=6aFoEvJN0mY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten