maandag 25 maart 2013

Review: Toner Low - Toner Low (Roadkill Rekordz, 2012)(Stonerrock/ Psychedelische Rock)

Toner Low werd in 1998 te Leiden, Nederland, opgericht en bestaat uit: Daan - sologitaar en zang, Miranda - basgitaar, Jack - drums en Dennis - samples.
De band bracht hun debuut CD in 2005 uit via hun eigen Roadkill Rekordz label, waardoor ze goede kritieken kregen in de diverse bladen en op internet.
Tussen 2002 en 2007 speelde de band op verscheidene landen, zoals Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Denemarken en Zweden en trad op op festivals als Roadburn 2006 (Nederland), Swamproom Happening 2007 (Duitsland) en Sauzipf Rocks 2007 (Duitsland).
Nadat basgitarist-zanger Deef de band verliet in 2007, kwam Miranda, die tussen 1998 en 1999 al eerder in Toner Low speelde, terug bij de band en werd de nieuwe CD "II" in de zomer en herfst van 2008 opgenomen.
Om de nieuwe CD te promoten deed de band in 2009 een uitgebreide tournee door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Denemarken, Zweden en Noorwegen en in 2010 volgden optredens in Italië (waar de band samen met Electric Wizard optrad), Oostenrijk en Nederland.
Sinds 2012 is Toner Low bezig met de opnamen van hun derde album en werd de debuut CD van Toner Low opnieuw uitgebracht, maar deze keer op LP.
De LP bevat 6 nummers, waarvan "Evil Machinery On The Rise", de eerste is en dit nummer zet meteen de toon voor de rest van de LP.
De muziek hierin begint vrij eentonig, waarna het lichtelijk psychedelisch wordt door de machine geluiden, die te horen zijn en plots barst het geweld los, waarbij het volume omhoog gaat, de rauwe zang ingezet wordt en de muziek in heftige heavy rock ontaard, om tegen het einde weg te zinken in een trager tempo.
Vervolgens krijg ik "Devilbots Designed To Assimilate" te horen en dit is een heerlijk heftig, maar eentonig stonerrock nummer, dat in een rustig stevig ritme wordt gespeeld.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgt "Through Endless Fields Of Waving Grass We Battle", een kort rustig nummer, dat op gitaar gespeeld wordt met begeleiding door samples, die het aan het eind over nemen en het nummer afsluiten.
Dan krijg ik "Praying For Murphy's Law To Arise" voorgeschoteld en ook dit is een vrij heftige song, waarin een hypnotiserend ritme zit, rauwe zang bevat, scheurend gitaarspel bevat, enkele uitstekende tempowisselingen heeft en naadloos over gaat in het volgende stukje muziek, getiteld "Into The Sunn Of Nymrod" , een zwaar psychedelisch nummer met eentonig hypnotiserend ritme.
De band sluit de LP af met "We Will Conquer", het langste nummer van de LP en ook dit is een schitterend stuk muziek, waarin heavy stoner rock gespeeld wordt, waarin uitstekende tempowisselingen zitten, psychedelische en spacerock invloeden te horen zijn en dat hypnotiserende ritmes en scheurend gitaarwerk bevat.
Er is na beluistering van deze LP maar 1 conclusie mogelijk en dat is, dat dit geweldige stuk muziek voor elke stonerrock, heavy rock en psychedelische rock liefhebber een "must" is.
Toner Low - "Devilbots Designed To Assimilate" - YouTube
www.youtube.com/watch?v=qkcJRMZiftg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten