maandag 7 oktober 2013

Review: Hawklords - Dream (Hawklords, 2013) (Spacerock / Symfonische Rock)

In 1978 kwam de eerste LP van Hawklords uit, als project van Hawkwind leden onder leiding van Dave Brock en in die formatie was ook synthesizer speler Harvey Bainbridge actief.
De band stopte na dat ene project, maar inmiddels is Hawklords al weer enkele jaren actief, waarin allemaal ex-leden van Hawkwind zich verzameld hebben en ook Harvey Bainbridge behoort daar toe.
Verder bestaat deze Londense band uit: Adrian Shaw - basgitaar, synthesizer en zang, Ron Tree - zang, Jerry Richards - sologitaar en zang en Dave Pearce - drums.
Na in de afgelopen jaren verscheidene live albums en een DVD uitgebracht te hebben, verscheen in 2012 de eerste studio CD van de band sinds 34 jaar en deze heeft in 2013 een opvolger gekregen, die "Dream" heet met daarop 10 nieuwe nummers en daar op spelen ook gastmuzikanten John "Crow" Constable en Paul Hayles mee.(luister naar de teaser van het nieuwe album via de youtube link onder de recensie)
De CD is bij de band zelf verkrijgbaar via www.hawklords@hotmail.co.uk, terwijl de distributie wordt gedaan via Shellshock, maar ook via de geweldige live optredens is de CD verkrijgbaar, evenals een hoop andere merchandising.
"Dream" bevat 10 songs waarvan "Dream A Dream" de eerste is en dit nummer begint met schitterend gespeelde gitaar klanken, waarna de rest van de band in valt, de song steeds steviger wordt en daarbij hanteert de band een sterk hypnotiserend ritme, waardoor het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Daarna krijg ik "D.N.A." te horen en deze uitstekende swingende spacerock song wordt in uptempo gespeeld en gevolgd door "Elemental Mind", een heerlijk klinkende swingend symfonische spacerock song, die me aan zet tot mee bewegen.
Het volgende nummer heet "Nowhere Everywhere", een rustig gespeelde poprock song met spacerock invloeden, waarna de band "I.D. Man" laat horen, een in vrij hoog tempo gespeelde rock & roll song, die swingt als een trein.
Dan hoor ik "Nature's Dance", die met het geluid van krekels, stromend water en kikkers begint voordat de synthesizer klanken hieraan toegevoegd worden en dit is een schitterende rustige symfonische rock song, waarbij de tekst stof tot nadenken bevat en het vervolg daar op, "Nature's Dance Coda", is een uitstekende spacerock song, waarin enkele prima tempowisselingen in zitten.
In "White Rag" hoor ik de band een geweldig stukje progressieve rock spelen, waarbij het ritme licht hypnotiserend op me in werkt en in "Dead Air" krijg ik psychedelische klanken te horen, die samen met de vervormde zang, er voor zorgen, dat dit nummer speciaal klinkt.
Het laatste nummer heet "Psychic Eyes" en het begin klinkt als een psychedelisch hoorspel, dat zich in de ruimte buiten de aarde af speelt, maar na een minuut of twee zet de muziek in en laat de band me een swingende rock song horen, die tegen het eind weer psychedelisch wordt en ook zo eindigt.
Het album "Dream" van Hawklords staat vol schitterende muziek en de serieuze teksten met een boodschap, of om over na te denken, zijn daar een onderdeel van.
Ik kan hieruit alleen maar concluderen, dat deze band iets toevoegt aan de huidige muziek scene en op deze manier probeert mensen bewuster van het leven te maken, waardoor deze muziek er min of meer om schreeuwt, gedraaid te worden.Hulde!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten