zondag 13 oktober 2013

Review: The Re-Stoned - Re-Session V.2 (R.A.I.G., 2013) (Psychedelische Rock / Spacerock)

Componist, gitarist en multi-instrumentalist Ilya Lipkin begon zijn muzikale carrière in diverse lokale bands, waaronder de legendarische dark-folk act Neutral en het avant-garde trio Yarche-1000-Solnts, voordat hij in 2003 zijn eigen akoestische Neo-folk ensemble Waldsone vormde.
In 2008 richtte hij te Moskou, Rusland, de band The Re-Stoned op samen met basgitarist Vladimir Nikulin en drummer Andrei Pankratov, waarin de band een muzikale combinatie maakt van spacerock, blues, psychedelische rock en power rock met melodische muzieklijnen in zeventiger jaren stijl.
Hun debuut EP "Return To The Reptiles", die in de repetitieruimte van de band werd opgenomen, werd in 2009 uitgebracht via het R.A.I.G. label in een zeer beperkte hand genummerde oplage van 100 stuks met daarop 4 nummers, waarvan er 2 op de eerste volledige CD, "Revealed Gravitation" uit 2010, in een vernieuwde versie terecht kwamen, die eveneens via R.A.I.G. verscheen.
Ook de CD "Analog" uit 2011 kwam via dat zelfde label op de markt en hun volgende product, "Plasma", uit 2013 werd eveneens via dat label uitgebracht.
Op "Plasma" is er één en ander veranderd in de band, want Vladimir en Andrei spelen hierop niet meer mee en Ilya heeft daarom zelf de bas partijen ingespeeld, terwijl er diverse gast muzikanten aan meewerken.
Ook op het eveneens in 2013 verschenen "Re-Session V.2" is de band bezetting weer veranderd en nu spelen Pete Bingham - sologitaar en Glenda Pescado - basgitaar samen met Ilya en Vasily mee.
De eerste uitgave van "Re-session V.2", die in mei plaats vond, was al snel uitverkocht, zodat er werd besloten een tweede oplage te laten maken en deze bevat in plaats van de rode hoes, een groene.

De CD kent 3 lange nummers en 1 korte en de langste daarvan heet "Sea Monk" (15.34 minuten) en hierin speelt de band een fantastische mix van stoner, hardrock en spacerock in een vrij snel tempo, waarbij het geheel hypnotiserend op me werkt en ik als het ware de muziek ingezogen wordt.
Halverwege verandert de band echter van tempo en ritme en laat me tot het eind van het nummer genieten van hun stonerrock, waarin ook spacerock verwerkt zit.
Daarna krijg ik opnieuw een lang nummer te horen, getiteld "Green Line" en ook dit is een schitterend stuk muziek, waarin de band me een psychedelisch nummer voorschotelt, dat ook nu weer een heerlijk hypnotiserend ritme bevat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het korste nummer van de CD heet "Cowboys And Aliens" en hierin speelt de band een geweldig psychedelisch stukje spacerock in een rustig tempo, dat gevolgd wordt door "Aura", een rustig gespeeld psychedelisch nummer met lichte symfonische invloeden en hiermee sluit de band "Re-Session V.2" op waardige wijze af.

The Re-Stoned heeft met "Re-Session V.2", die tussen februari 2012 en februari 2013 opgenomen is, opnieuw bewezen één van de betere bands van dit moment te zijn en deze CD is dan ook een aanrader voor alle liefhebbers van psychedelische muziek, stonerrock en spacerock.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten