maandag 28 oktober 2013

Review: Vespero - Careful With That Axe, Eugene (Fruits De Mer Records, 2013) (Psychedelische Rock)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band, die sinds het ontstaan 5 CD's uitbracht, onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektonica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Er verscheen al eerder muziek van Vespero via het Fruits De Mer Records label, onder andere via de in 2013 verschenen "Strange Fish" box en op de 2x7" vinyl  single "Shrunken Head Music".

"Careful With That Axe, Eugene", dat alleen op een gelimiteerde 7" gekleurd vinyl single verschijnt en een dubbelzijdige poster bevat, is de eerste volwaardige single van de band op Fruits De Mer Records en is een cover van het Pink Floyd nummer uit 1969, dat de B-kant was van "Point Me At The Sky", hun vierde single.
De 8 minuten durende uitvoering van Vespero begint ongeveer met hetzelfde basgitaarspel, maar daarna geeft de band een schitterende eigen hedendaagse draai aan dit psychedelische nummer, hoewel het in grote lijnen nog wel overeenkomt met het origineel.
Op de B-kant staat een andere Pink Floyd cover, namelijk "One Of These Days", dat in 1971 als openingsnummer op de LP Meddle verscheen en ook dit nummer wordt op een fantastische wijze door Vespero gespeeld, want de versie, die de band hier laat horen, is totaal anders dan het origineel, hoewel ik toch weet, dat ik naar een cover van een Pink Floyd nummer zit te luisteren.
Het begin is nog redelijk gelijk aan het origineel, maar daarna laat de band me een geweldig stukje geïmproviseerde psychedelische muziek horen, dat tegen het eind weer terug op het spoor van het oorspronkelijke nummer terecht komt. (luister naar een gedeelte van dit nummer via de youtube link onder de recensie)

Deze Russische band laat met deze 2 uitvoeringen van de Pink Floyd nummers horen, tot een van de beste bands van dit moment te behoren.
De single "Careful With That Axe, Eugene" is van grote klasse en daarom een dikke aanrader voor iedere muziekliefhebber.Geen opmerkingen:

Een reactie posten