maandag 26 mei 2014

Review: The Re-Stoned - Totems (R.A.I.G., 2014) (Stonerrock)

Componist, gitarist en multi-instrumentalist Ilya Lipkin begon zijn muzikale carrière in diverse lokale bands, waaronder de legendarische dark-folk act Neutral en het avant-garde trio Yarche-1000-Solnts, voordat hij in 2003 zijn eigen akoestische Neo-folk ensemble Waldsone vormde.
In 2008 richtte hij te Moskou, Rusland, de band The Re-Stoned op samen met basgitarist Vladimir Nikulin en drummer Andrei Pankratov, waarin de band een muzikale combinatie maakt van spacerock, blues, psychedelische rock en power rock met melodische muzieklijnen in zeventiger jaren stijl.
Hun debuut EP "Return To The Reptiles", die in de repetitieruimte van de band werd opgenomen, werd in 2009 uitgebracht via het R.A.I.G. label in een zeer beperkte hand genummerde oplage van 100 stuks met daarop 4 nummers, waarvan er 2 op de eerste volledige CD, "Revealed Gravitation" uit 2010, in een vernieuwde versie terecht kwamen, die eveneens via R.A.I.G. verscheen.
Ook de CD "Analog" uit 2011 kwam via dat zelfde label op de markt en hun volgende product, "Plasma" uit 2012, werd eveneens via dat label uitgebracht.
Op "Plasma" is er één en ander veranderd in de band, want Vladimir en Andrei spelen hierop niet meer mee en Ilya heeft daarom zelf de bas partijen ingespeeld, terwijl er diverse gast muzikanten aan meewerken en ook op "Re-Session V.2" uit 2013 is de band bezetting anders en speelt Ilya samen met Vasily Bartov - drums, Glenda Pescado - basgitaar en Pete Bingham - sologitaar.
Op het nieuwe album "Totems", dat in 2014, precies een jaar na "Re-Session V.2" is uitgebracht, is de bezetting opnieuw anders.
Op "Totems", dat zowel op CD als in een gelimiteerde oplage van 400 stuks zwart en 100 stuks gekleurd vinyl (via Headspin Records) is verschenen, bestaat de band uit: Ilya Lipkin - sologitaar, basgitaar, shamaanse drum, mandola, mondharp en zang, Alexander Romanov - basgitaar, Vladimir Muchnov - drums, Evgeny (Rasputin) Tkachev - percussie en Nikolay (Mikola) Fedotov - didgeridoo, terwijl Kent Stump van de band Wo Fat in 1 nummer sologitaar speelt als gast muzikant.
De LP bevat 8 nummers, waarvan er 1 niet op de CD staat, terwijl de CD 9 nummers heeft, waarvan er 2 niet op de LP staan en ook het hoesontwerp verschilt van elkaar.

De CD start met "Fire Bear", waarin ik een vrij stevig instrumentaal stonerrock nummer te horen krijg met hardrock invloeden, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele prima tempowisselingen bevat.
Daarna gaat de band verder met "Hypnosis" en ook dit schitterende stonerrock nummer wordt in een niet al te hoog tempo gespeeld, maar door een repeterend ritme te spelen, weet de band me in een lichte trance te brengen, dat tegen het einde verandert in een experimenteler stukje muziek.
In "Chakras" wordt met de didgeridoo begonnen, waarna de rest van de band in valt en hoor ik een lekker swingend nummer met een licht hypnotiserend ritme en in "Old Times" laat de band me opnieuw een swingend instrumentaal nummer horen, waarin het moeilijk is stil te blijven zitten.
Dan hoor ik "Melting Stones" en daarin laat de band me een heerlijk stukje muziek horen, waarin lichtelijk blues invloeden te bespeuren zijn.
Vervolgens gaat de band verder met "The Barbarian Hymn", waarin opnieuw met de didgeridoo gestart wordt, maar deze worden al snel verdrongen door stevige stonerrock klanken, die in een hypnotiserend ritme, vermengd met didgeridoo geluiden, mijn gehoorgang in gespeeld worden, om afgesloten te worden door het geluid van de mondharp.
Het volgende nummer heet "Shaman" en ook nu weer laat de band me een uitstekend mix van stoner- en hardrock horen, dat in een aanstekelijk ritme gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Sleepwalker", waarin ik een vrij rustig melodisch nummer te horen krijg, waarna het laatste nummer "Violet Harmonics" volgt.
In dit nummer krijg ik een licht experimenteel, met zware eentonige klanken voorzien, psychedelisch stukje muziek voorgeschoteld, dat vergezeld van een hypnotiserend ritme, me in een lichte trance brengt en wat mij betreft het beste nummer van de CD is. (Luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

The Re-Stoned heeft me met "Totems" opnieuw weten te overtuigen van hun geweldige muzikale kwaliteiten door een geweldige CD te maken, die me van begin tot einde heeft geboeid en ik kan deze dan ook van harte aanbevelen aan elke liefhebber van dit genre.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten