maandag 26 oktober 2015

Review: Ciolkowska - Pistolet Budushchego (RAIG, 2015) (Progressieve Rock)

Ciolkowska werd in 2012 te St.Petersburg, Rusland, opgericht door Yegor Svysokikhgor - sologitaar, Ivan Moiseev - basgitaar en Kirill Tsarkov - drums, die muzikaal op zoek waren naar de juiste combinatie tussen spacerock, krautrock, experimentele rock en jams.
Na diverse leden wisselingen voegde ukelele speler Alesya Izlesa zich aan het eind van het jaar 2013 bij het trio en de huidige bezetting van de band was een feit, waarna hun eerste EP “Na Vysote Dereviev” in eigen beheer via bandcamp verscheen.
De bandnaam refereert aan de ideeën van het Russische Cosmism, een filosofische en culturele beweging, die voort kwam in Rusland aan het begin van de 20ste eeuw en werd vertegenwoordigd door Nikolai Fyodorov (1828-1903), Alexander Sukhovo-Kobylin (1817-1903), Konstantin Tsiolkovsky (1857-1935), Vladimir Vernadsky (1863-1945), Alexander Chizhevsky (1897-1964) en vele andere filosofen en geleerden.  
Het debuut album van de band, "Pistolet Budushchego" (Pistool Van De Toekomst), werd live in de Dobrolet Studio opgenomen en is door het R.A.I.G. label uitgebracht.

Het album, dat 8 nummers bevat, begint met "Aspera/Astra", waarin ik een 11 minuten durend stuk progressieve rock te horen krijg, dat halverwege van ritme en tempo verandert, technisch perfect in elkaar zit en van hoogstaande kwaliteit is.
Daarna volgt "Bang-Utot (Koshmar Pirata)", een lekker in het gehoor klinkend swingend progressief rock nummer, waarna ik "Eject (Jam)" voorgezet krijg en daarin laat de band me genieten van een licht oosters getint stukje progressieve rock, dat swingt als een trein.
Dan hoor ik "Zauryadnaya Radost" zet de band me een schitterend licht hypnotiserend progressief rock song, met Russische tekst, voor, waardoor ik in een lichte trance kom en dit wordt gevolgd door "Nizhe Travy (Jam)" en hierin krijg ik opnieuw zo'n fantastisch swingend progressief nummer te horen, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Belka I Strelka" schotelt de band me een uitstekende rustige song voor, die in het Russisch gezongen wordt en een licht hypnotisch ritme bevat en in "Tuda B (2Dub)" laat de band me opnieuw genieten van een geweldig progressief rock nummer, dat experimenteel en rustig begint, waarna het tempo iets opgevoerd wordt en ik een heerlijk afwisselend stuk muziek te horen krijg, dat dub invloeden bevat.
Het laatste nummer van het album heet "Tao Te Ching" en ook daarin krijg ik een hypnotiserende progressieve rock song te horen, dat enkele prima subtiele tempowisselingen bevat en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en tegen het einde van het nummer van ritme verandert.

Het debuut album "Pistolet Budushchego" van Ciolkowska bevat 8 schitterende nummers, die een lust voor het oor zijn en er om schreeuwen gehoord te worden en ik kan elke liefhebber van progressieve rock dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren, om tot dezelfde conclusie te komen als ik.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten