maandag 11 januari 2016

Review: Downlouders - Arca (Lizard Open Mind, 2015) (Psychedelische Progressieve Rock)

Downlouders is een Italiaans collectief, dat in 2008 werd opgericht en geïmproviseerde psychedelische muziek speelt, waarbij de muzikanten allemaal een andere muzikale achtergrond hebben.
Downlouders brengt vanaf 2009 albums uit, waarvan "Haustillio" de eerste is en deze werd in de zomer van 2009, na een sessie van 3 dagen in een boerderij in Toscane, Italië bedacht.
Daarna werd de muziek binnen 8 dagen geschreven, live gespeeld, opgenomen en gemixt door 5 van de bandleden, waarbij drums, 2 sologitaren, basgitaar, elektrische piano, synthesizer en zang de instrumenten zijn en het album werd door het Terra Desolata label uitgebracht.
In 2010 werd het concept album "Asimov" in St. Julien-sur-Sarthe, Zuid Normandië, Frankrijk tussen 1 en 11 augustus 2010 opgenomen, waarbij de teksten in het Italiaans zijn en over robots gaan.
Terwijl de leden bezig waren het album te mixen, namen ze ook een instrumentale EP op getiteld "The Kitchen Session", die gratis online verkrijgbaar is, deden een live sessie voor een Zwitserse artiest in Basel onder de naam "The Basel Session", die eveneens gratis is en maakten ook nog opnamen, die bekend staan als "The Fake Jazz Session".
In 2011 kwam er een zesde lid bij het collectief en verscheen de EP "Pingu", die in de heuvels van Modena, Italië werd opgenomen.
Nadat "Asimov" in 2012 uitgebracht werd, begon de band ook live improvisatie sessies te doen en in 2013 werd het dubbele album "Terra Session", dat over de planeet Aarde gaat, bedacht en bestaat uit 4 delen, waarop Boris Tarpini (viool) als gastmuzikant mee speelt.
De nieuwste creatie van het collectief Downlouders heet "Arca" en werd 20 november 2015 via het Lizard Records label uitgebracht.
Op dit album, dat in september 2013 gecomponeerd en opgenomen is, bestaat de band uit: Massimo Martinenghi - zang, Matteo Laudati - sologitaar, Yed Giordano Viganò - sologitaar, Enrico Mangione - sologitaar, synthesizer, trompet en zang, Andrea Manenti - basgitaar en zang, Marco Sessa - synthesizer en elektronica, Giandomenico Fraschini - elektrische piano en drums en Andrea Cajelli - drums en percussie.

"Arca", dat 9 nummers bevat, begint met "Bake Kujira" en daarin krijg ik een fantastisch stuk progressieve rock te horen, dat in een rustig gespeeld wordt en een eentonig licht hypnotiserend ritme bevat, waarna ik "Moto Perperuo" hoor en hierin laat de band me genieten van een schitterend rustig progressief psychedelisch nummer, dat lichtelijk experimentele invloeden heeft en iets over de helft verandert in een geweldig stukje krautrock.
Daarna zet de band me "Uno" voor, waarin de band een geweldige mix maakt van spacerock, progressieve rock en surf met een psychedelisch karakter, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, gevolgd door "FTL", een rustig startend ruimtelijk nummer, dat na enkele minuten verandert in een verrukkelijke mix van elektro, spacerock, symfonische rock en krautrock, maar na enkele minuten terug keert naar het rustige begin.
Dan schotelt de band me "Deriva" voor en in dit nummer laat Downlouders me een uitstekende soundscape horen, die nogal dromerig over komt en gevolgd wordt door "Metoth", een waanzinnig goed zwaar en duister nummer, dat in een traag tempo gespeeld wordt.
In "Tempeste Di Meteoriti" krijg ik heerlijke dromerige klanken te horen, waarna het nummer na een minuut of twee over gaat in een experimenteel klinkend nummer, dat lichte invloeden van krautrock bevat en in "Velocità Di Crociera" neemt de band me mee op een trip in een nummer, dat in een soundtrack gespeeld had kunnen worden en hoor ik een rustig melancholisch stukje muziek.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Het laatste nummer, dat "Spermaceti" heet, begint zwaar, maar wordt al snel een beetje luchtiger en in dit nummer laat de band me een mix van melodische rock en soundscapes horen, waarin lichte psychedelische invloeden in verweven zitten.

Het album "Arca" van Downlouders bevat 9 schitterende nummers, waarmee de band me van begin tot eind heeft weten te boeien en ik kan liefhebbers van zowel psychedelische muziek, progressieve rock en soundscapes, dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als mij.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten