maandag 4 april 2016

Review: Black Moon Circle - Sea Of Clouds (Crispin Glover Records, 2016) (Progressieve Rock/Spacerock)

Black Moon Circle is een band uit Trondheim, Noorwegen, die bestaat uit: Öyvin - zang en basgitaar, Vemund - sologitaar en Per - drums, terwijl de band op enkele nummers wordt bijgestaan door Dr.Space van Öresund Space Collective.
De bandleden speelden al jaren in de Noorse rock & roll muziek scene in bands als The School en The Reilly Express, voordat ze in 2011 de band Black Moon Circle oprichtten.
Hun debuut EP met gelijknamige titel verscheen in 2013 via Space Rock Productions en hun eerste volledige album "Andromeda" uit 2014, die via Crispin Clover Records en Stickman Records uitgebracht werd, kreeg lovende woorden in de underground media, terwijl de band ook in de top 10 van beste nieuwe bands door de Obelisk website werd gerekend.
In 2013 ontmoette Dr.Space van Öresund Space Collective de band en besloten samen jamsessies te spelen, die vervolgens opgenomen werden.
Het Space Rock Productions label heeft 14 augustus 2015 één van die vroege jamsessies in een beperkte oplage op vinyl uitgebracht, getiteld "The Studio Jams Vol.1: Yellow Nebula In The Sky" en deze zullen in de komende 2 jaren gevolgd worden door minstens nog 2 LP's.
Het nieuwe album van de band, "Sea Of Clouds", dat in juni 2015 live werd opgenomen, verschijnt 1 april digitaal en 15 april 2016 op vinyl via Crispin Glover Records, waarbij de eerste 100 albums vergezeld gaan  van een 100ste deel van het complete originele hoes ontwerp, dat door Marius Martinussen is gemaakt.

Het album bevat slechts 4 nummers, waarvan "Lunar Rocket" het eerste is en daarin hoor ik de band met een rustig stukje blues starten, dat na iets meer dan een minuut een stuk heftiger gespeeld wordt en ik een ruige mix van bluesrock en hardrock te horen krijg, die in een vrij hoog swingend tempo gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna zet de band me "The Magnificent Dude" voor en hierin laat Black Moon Circle me genieten van een schitterende mix van progressieve rock en bluesrock, die van een licht hypnotiserend ritme vergezeld gaat en diverse subtiele tempowisselingen bevat.
Op kant B hoor ik "Moondog", een heerlijke progressieve rock song met spacerock invloeden, die een licht hypnotiserend ritme heeft en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en in "Warp Speed" speelt de band opnieuw een fantastische mix van progressieve rock en spacerock in een gemiddeld tempo, waarna de band het nummer halverwege versnelt en de muziek een stuk heftiger wordt, waarmee het  naar een climax gebracht wordt, die tevens het einde van de song betekent.

"Sea Of Clouds" van Black Moon Circle bevat 4 uitstekende nummers, die bij iedere liefhebber van spacerock en progressieve rock zeker gretig ontvangen zullen worden en ik kan hen deze schijf dan ook van harte aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten