maandag 25 april 2016

Review: Öresund Space Collective - Ode To A Black Hole (Space Rock Productions, 2016) (Synthesizer Drones / Progressieve Rock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die sinds 2004 actief is en uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer.
Op het album Ode To A Black Hole, dat reeds het 57ste van de band is en tijdens dezelfde sessie als hun vorige verschenen album, "Different Creatures", in de Black Tornado Studio te Kopenhagen, Denemarken tussen 24 en 26 oktober 2014 is opgenomen, bestaat Öresund Space Collective uit: Dr.Space - synthesizers, Hasse - basgitaar en doundouns, Alex - drums en percussie, Mattias - sologitaar en pedal steelgitaar, KG - sitar en synthesizer, Jonas - Hammond orgel, synthesizer, elektrische piano en sologitaar, Jonathan - sologitaar, viool, theremin, Hammond orgel en elektrische mandoline en Mats - solo- en basgitaar.
Het album, dat weer via Scott's eigen Space Rock Productions label is uitgebracht, is in een beperkte vinyl oplage van 500 stuks verschenen, waarvan er 100 stuks op paars vinyl, 200 stuks op magenta vinyl en 200 stuks op zwart vinyl zijn geperst, terwijl van de CD uitgave er eveneens maar 500 zijn gemaakt.
"Ode To A Black Hole", waarbij de band zich muzikaal sterk heeft laten inspireren door die van de Engelse band Bong, bevat slechts 2 nummers, waarvan kant-A "Ode To The Black Hole Part 1" en kant-B "Ode To The Black Hole Part 2" heet.

In "Ode To The Black Hole Part 1", dat bijna 27 minuten duurt, krijg ik een verrukkelijk stuk muziek te horen, dat vol staat met heerlijke hypnotiserende klanken van synthesizer drones, gitaren, orgel en rustige, maar doordringende, sjamanistische drums ritmes en daardoor kom ik in lichte trance, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek weet te houden. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Zonder dat ik het gemerkt heb is het nummer op de CD over gegaan in "Ode To The Black Hole Part 2", dat eveneens bijna 27 minuten duurt en blijf ik dus in een lichte trance.
Ongeveer halverwege het nummer wordt de muziek iets heftiger en chaotischer en komen er meer spacerock elementen in voor, maar blijft het doordringende drums ritme gehandhaafd, totdat de band besluit het roer totaal om te gooien en over gaat in het maken van trage zware hypnotiserende progressieve rock en daarmee dit fantastische album op passende wijze afsluit.

Öresund Space Collective heeft me met "Ode To A Black Hole" totaal overrompeld en me bijna een uur aan mijn stoel gekluisterd weten te houden met hun hypnotiserende klanken en ik kan iedere liefhebber van progressieve rock, synthesizer drones en sjamanistische muziek, dit meesterwerk dan ook ten zeerste aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten