maandag 10 oktober 2016

Review: Deleyaman - The Lover, The Stars & The Citadel (TTO Records, 2016) (Pop / Gothic)

In het najaar van 2000 richtte Aret Madilian, een Amerikaans-Armeense zanger en multi-instrumentalist, die oorspronkelijk uit Los Angeles, Californië kwam en woonachtig is, in een Franse kustplaats aan het Kanaal de band Deleyaman op.
De band bestond toen uit: Gerard Madilian - duduk (een oud Kaukasisch wind instrument), Beatrice Valantin - zang en keyboards en Aret Madilian - zang, solo-, basgitaar en orgel, waarna in 2001 de Zweedse Mia Bjorlingsson - drums zich bij het trio voegde en vanaf die tijd bestaat de band in deze formatie.
In september 2001 bracht de band zijn eerste album in Amerika uit via TTO Records en in Frankrijk via Les Editions Nech, getiteld "00/1", waarbij de teksten in het Armeens gezongen werden en geïnspireerd zijn door de oude poëzie van minstrelen, waardoor het een grensverleggend album werd in de Franse underground scene.
De volgende albums "Second" (2003) en "3" (2006) werden eveneens via TTO Records en Les Editions Nech uitgebracht en lieten de bands voorliefde van deze ongewone donkere muziek met sombere tonen verder naar voren komen en werd er geëxperimenteerd met de saz, de oud en de def.
Gedurende die tijd trad de band regelmatig op in kleine clubs te Parijs en tussen 2005 en 2007 was de band huisband in “La Menuiserie”, een club in Pantin, een voorstad van Parijs.
Nadat de band hun album "3" had uitgebracht, kregen de bandleden een uitnodiging van een culturele non-profit organisatie, genaamd Naregatsi Art Institute om in Armenië te toeren, wiens belangrijkste man, Nareg Hartounian, een grote fan van de band was.
Dezelfde organisatie sponsorde de eerste toer van Deleyaman door Californië in 2008.
In 2009 tekende de band een contract met het Portugese Equilibrium Music label, dat gespecialiseerd was in duistere folk, ambient en industriële muziek.
Dit label bracht in 2009 het album “Fourth, part one” uit en in 2011 het vervolg daarop "Fourth, Part Two", waarbij de teksten in het Engels en Frans gezongen werden, waarbij verder vermeldenswaardig is dat de bevriende gitarist, Ara Duzian, als gastmuzikant op beide uitgaven meespeelde.
In 2011 speelde Deleyaman in de maanden april en mei 8 maal in Los Angeles en 1 maal in Santa Ana, Californië, waarna de band terug keerde naar Europa om te gaan werken aan hun nieuwe album en in 2013 traden Aret en Beatrice als duo op in Portland, San Francisco, Oakland, Berkeley, Long Beach, Los Angeles en Santa Ana.
Vervolgens verscheen het album "The Edge" in 2014 via het TTO Records label en op 18 november 2016 wordt hun zevende album, getiteld "The Lover, The Stars & The Citadel" via het TTO Records label uitgebracht, waarop Brendan Perry (Dead Can Dance) als gast muzikant in 2 nummers mee speelt.
Deleyaman speelt op dit album weer in hun begin bezetting, dus als trio.

Het album, dat 11 nummers bevat, start met "La Plaine" en daarin hoor ik het trio een schitterende rustige Franstalige pop song ten gehore brengen, waarin een terug kerend ritme zit, dat licht hypnotiserend werkt en de tekst in 1874 door Paul Verlaine geschreven werd.
Daarna krijg ik "Silence" te horen, een prachtige rustige pop song, die prima samenzang en een zeer aanstekelijk ritme heeft en gevolgd wordt door "Morning Light", waarin Deleyaman me een fantastische hypnotiserende dansbare mix van gothic en progressieve pop voorschotelt.
Dan volgt "Secret Treasures", een lekker in het gehoor klinkende swingende pop song, met een aanstekelijk dansbaar ritme (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna ik "Galaxy" voorgezet krijg en hierin laat het trio me een heerlijke rustige pop song horen.
In "La Mer Et L'Amour", dat in het Frans gezongen wordt, zet de band me een uitstekende rustige song voor, waarvan de tekst in 1628 door de poëet Pierre De Marbeuf geschreven werd en in "Escape", een erg mooie rustige, ietwat duister klinkende, pop song is Brendan Perry te horen op de Griekse Bouzouki.
Vervolgens hoor ik "Summer Flower", een licht hypnotiserende song met een dansbaar ritme, waarin de muziek en zang me aan de beginperiode van Dead Can Dance doet denken, "Beautiful Dawn", een lekker swingende dansbare licht hypnotiserende gothic song, "Autumn Sun", een verrukkelijke dansbare song, met lichte oosterse invloeden, waarbij Brendan Perry percussie speelt en "L'Amoureuse", een prachtige rustige Franstalige song.

"The Lover, The Stars & The Citadel" van Deleyaman bevat 11 heerlijke songs, die het beluisteren meer dan waard zijn en ik kan dit album dan ook van harte aanbevelen aan een ieder, die van gothic en de betere pop houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten