maandag 3 oktober 2016

Review: Automat - Ostwest (Bureau B, 2016) (Krautrock)

Automat uit Berlijn, Duitsland, werd in 2011 opgericht en bestaat uit: Jochen Arbeit - sologitaar, Zeitblom - basgitaar en Achim Färber - drums.
De drie hadden hun sporen reeds verdiend door te spelen in bands als Einstürzende Neubauten en Die Haut (Arbeit), Sovetkoe Foto (Zeitblom), Project Pitchfork, Prag en Phillip Boa (Färber).
Voor hun debuut album "Automat" uit 2014, dat door het Bureau B label werd uitgebracht en 7 nummers bevat, kreeg het trio hulp van collega vrienden zoals Lydia Lunch, Genesis Breyer P-Orridge en Blixa Bargeld.
Op hun volgende CD "Plusminus" uit 2015, die van 12-16 en 19-23 januari 2015 in de Candy Bomber Studio te Berlijn door Ingo Kraus werd opgenomen en gemixt, hebben Blake Worrel - stem en Paul Lemp - stem opnames van korte golf radio plus het verstrekken van aanvullende instrumenten meegewerkt en op hun album "Ostwest", dat 21 oktober 2016 verschijnt, werken Max Loderbauer - Fender Rhodes, piano en EML 400 en Yuko Matsuyama - zang mee.

"Ostwest", het derde deel van de trilogie, werd in oktober 2015 en juli 2016 in de Candy Bomber Studios in het voormalige Tempelhof Vliegveld van Berlijn opgenomen en bevat 8 nummers, waarvan "Ost" het eerste is en daarin hoor ik de band een lekker in het gehoor klinkende dansbare krautrock spelen, die een licht hypnotiserend ritme bevat, waarbij het tempo gemiddeld te noemen is en invloeden uit de dance en disco hoorbaar zijn. (luister naar een gedeelte van dit + 2 andere nummers via de soundcloud link onder de recensie)
Daarna krijg ik "Fabrik Der Welt" voorgeschoteld, waarin het tempo iets hoger ligt en de band een fantastische swingende krautrock song ten gehore brengt, waarbij stil zitten geen optie is, waarna "Tränenpalast" volgt en de band opnieuw zo'n geweldig dansbaar hypnotiserend krautrock nummer in een hypnotiserend ritme speelt.
Dan zet Automat me "Yuko" voor en hierin speelt de band een vrij rustig hypnotiserend nummer, dat zang van Yuko bevat en gevolgd wordt door "West", waarin Yuko eveneens de zang voor haar rekening neemt en de band ook nu weer een heerlijk dansbaar en swingend krautrock nummer speelt.
In "Europe" swingt de muziek eveneens en maakt de band een mix van disco en krautrock en in "Tempelhof" laat Automat me nogmaals genieten van een hypnotiserend dansbaar swingend krautrock nummer, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Het laatste nummer heet "Transit" en daarin zet de band me een verrukkelijk hypnotiserend Afrikaans klinkend nummer voor, dat swingt als een trein.

"Ostwest" van Automat bevat 8 schitterende hypnotiserende nummers, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft weten te houden en ik kan iedere liefhebber van krautrock, dance en hypnotiserende muziek, deze meesterlijke schijf dan ook van harte aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten