maandag 16 januari 2017

Review: Pandora - Ten Years Like In A Magic Dream .. (AMS Records, 2016) (Symfonische Rock)

Pandora werd in 2006 te Racconigi, Italië, opgericht door de broers Claudio Colombo - drums, basgitaar, percussie, akoestische gitaar, synthesizer en Chapman stick en Beppe Colombo - synthesizer, orgel en zang, die samen met Corrado Grappegia - zang, synthesizer, orgel en piano en Christian Dimasi  sologitaar en zang, de band vormden.
In deze bezetting werd in 2008 hun debuut album "Dramma Di Un Poeta Ubriaco" via het AMS records label uitgebracht, waarna in 2011 "Sempre E Ovunque Oltre Il Sogno" volgde.
Vervolgens ging Christian Dimasi uit de band en werd hun volgende album "Alibi Filosofico", uit 2013, met medewerking van een aantal gastmuzikanten opgenomen , waaronder Dino Fiore - basgitaar, Leonardo Gallizio - sologitaar, David Jackson - saxofoons en dwarsfluit, Nami - vibrafoon, Emoni Viruet - zang, percussie en de stem van Pandora, Duilio Mongittu - de stem van Apollo, Arjen Lucassen - toetsen en sologitaar (1 nummer), plus de Meldreth School Children.
Op 30 november 2016 verscheen het vierde album van de band, getiteld: "Ten Years Like In A Magic Dream .." via het AMS Records label en daarop bestaat Pandora weer uit 4 personen en is uitgebreid met zangeres Emoni Viruet.
Tevens spelen op deze CD de gastmuzikanten: Vittorio Nocenzi (Banco del Mutuo Soccorso) - Moog synthesizer (1 nummer), David Jackson (Van Der Graaf  Generator) - woodwind (1 nummer), Dino Fioro - basgitaar (1 nummer), Andrea Bertino (Castello di Atlante) - viool (1 nummer) en Irma Mallus- zang (1 nummer), mee en is het album opgedragen aan: Keith Emerson, Chris Squire, Francesco Di Giacomo, Rodolfo Maltese en Franco Curreli.
Vermeldenswaardig is nog, dat kort na het uitbrengen van de EL&P cover single "Lucky Man, die op dit album staat, Greg Lake overleed, waarna de band besloot een digitale EP (22 december 2016) uit te brengen met niet eerder verschenen nummers en rarities en de opbrengst daarvan gaat in zijn geheel naar LILT (Italian League for Cancer Research) en de prijs van deze EP, die "Sprouts Of Life, Pandora’s Music For The Research On Cancer" heet en alleen via bandcamp en iTunes te koop is en binnenkort ook via GooglePlay, is € 2,99.

"Ten Years Like In A Magic Dream .." bevat 9 nummers en is opgedeeld in 3 stukken, waarvan Fragments Of The Present het eerste is en dit start met "Always And Everywhere - Overture: Fantasia In Pandora Major", waarin de band me bijna 9 minuten lang laat genieten van hun schitterende afwisselende symfonische rock, die gedomineerd wordt door de synthesizers, waarbij de invloed van ELP sterk hoorbaar is, terwijl de instrumentale muziek tevens diverse uitstekende tempowisselingen en progressieve jazz invloeden bevat en bij tijd en wijle bombastisch klinkt.
Het volgende nummer, dat "The Way You Are" heet, start vrij rustig en hierin hoor ik de band een mix van hardrock en symfonische rock spelen, die langzaam aan heftiger wordt en lichte Oosterse en spacerock invloeden heeft en gevolgd wordt door "Turin", een prachtige, rustig startende, song, die halverwege meer snelheid krijg en uitmondt in een fantastisch symfonisch stuk muziek, om voor de laatste tonen terug te keren naar het rustige begin.
Daarna krijg ik "Drunken Poet's Drama" voorgeschoteld, dat met klassieke klanken begint, maar na korte tijd verandert in een geweldig stuk symfonische rock song met enkele prima tempowisselingen, waarin Pandora terug keert naar het maken van klassieke klanken, om vervolgens weer verder te gaan met hun heerlijke symfonische rock.
Het tweede deel van het album heet Temporal Transition en bestaat uit het nummer "Passagio Di Stagioni", waarin de stukken "Lamenti D'Inverno" en "Canto Di Primavera" verwerkt zijn en hierin mag ik bijna 11 minuten luisteren naar een verrukkelijk nummer, dat invloeden uit symfonisch rock, volksmuziek en klassiek bevat en zeer dansbaar is.
Vervolgens hoor ik het derde en laatste deel, dat Fragments Of The Past heet en 4 covers bevat, waarvan "Second Home Of The Sun" van Genesis de eerste is en  hierin hoor ik de band een uitstekend afwisselend stuk symfonische rock spelen, dat gevolgd wordt door "Man Of Thousend Faces" (Marillion), waarin de band me een lekker in het gehoor klinkende mix van een pop en symfonische rock song voorzet.
In "Ritual - Part 2" (Yes) krijg ik een zeer afwisselend nummer te horen, dat symfonisch en experimenteel en tevens schitterend drumwerk heeft, terwijl de zang me aan die van Jon Anderson doet denken en in de single "Lucky Man" (EL&P) laat de band me hun prachtige uitvoering van deze song horen, waarin de zang van Emoni prima tot zijn recht komt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Ten Years Like In A Magic Dream .." van Pandora is een fantastische afwisselende CD, waar ik met veel genoegen naar heb geluisterd en ik kan deze schijf dan ook ten zeerste aanraden aan liefhebbers van symfonische rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
1 opmerking: