maandag 26 juni 2017

Review: Noëlle Et Les Papillons - French Exchange (Noëlle Rollings Music, 2015) (Pop)

De opnamen voor het debuut album van Noëlle Rollings (zang, keyboards, piano, klarinet en ukulele) uit Ashburton, Devon, Engeland, werden in de periode 2007-2015 in diverse plaatsen in Engeland en Frankrijk gemaakt met medewerking van: Lady Ruperta Chippington-Groyne (een alias van Noëlle) - achtergrondzang, Greta Hennessey Jones - dwarsfluit, Paul Nieman - trombone, Jim Rintoul - dubbele bas, Steve Dow - akoestische gitaar, Chris Bundy - tenor en alt saxofoon, Bob Martin - trombone en accordeon, Stig Olson - sopraan saxofoon, Tom Unwin - Fender Rhodes, piano en keyboards, Jesse Molins - akoestische gitaar, Gary Evans - drums, Graham Hutton - trompet, Guiohm Deruffi - akoestische gitaar en sologitaar.
Noëlle, die in Londen, Engeland geboren werd, verhuisde op haar 18e naar Israël, om in een jaar in een kibboets te gaan werken, maar werd daar verliefd op een Israëli en kreeg 2 kinderen met hem.
Van 1994 tot 1996 studeerde ze jazz aan Rimon School of Jazz and Contemporary Music net buiten Tel Aviv, Israël, won in het eerste jaar van haar opleiding een beurs, die de school vertegenwoordigde bij de IASJ in Israël en mocht voor de legendarische jazz-saxofonist Dave Liebman optreden.
Omdat ze terug naar Engeland verhuisde, miste ze haar laatste opleidingsjaar en na enkele jaren een hotel te hebben gerund, eindigde haar huwelijk.
Een jaar later besloot Noëlle haar graad in muziek te halen aan het Dartington College of Arts en slaagde glansrijk, waarna ze muziekles ging geven in Totnes, in jazz en funk bands speelde tijdens de week einden en tevens haar kinderen opvoedde.
Nadat haar kinderen het huis uit waren, verhuisde ze voor 2 jaar naar Londen, waar nummers begon te schrijven en op te nemen.
In 2012 kocht ze een huis in Normandië, Frankrijk met het idee om verder aan haar album te werken en in oktober 2014 verhuisde ze terug naar Devon, waar ze uiteindelijk het album in 2015 afmaakte.
Elk instrument werd apart via 1 microfoon opgenomen in haar eenvoudige thuis studio, te Ashburton, Devon, waarna ze aan crowdfunding deed, om de uiteindelijke mix te maken en het album te laten masteren in de Turan Audio Ltd. te Oxford, waarna de CD's geperst konden worden.
Toen het album eenmaal klaar was, begon Noëlle zich te concentreren op het creëren van een band, om de nummers live te spelen en in mei 2016 werd het album "French Exchange" gelanceerd, tijdens een concert met een 9 delige band, in de St Lawrence Chapel te Ashburton.
Kort voor dit concert draaide het programma "BBC Introducing" twee van haar songs in hun "Saturday Night Show", waarbij nieuwe artiesten werden belicht.
Noëlle werd daarna door de BBC uitgenodigd voor een interview en om 4 nummers live te komen spelen en op de ochtend van het optreden in Ashburton werd ze door Balcony TV Exeter uitgenodigd om een nummer van haar album spelen en trad samen met gitarist Alex Worsley op.
Vervolgens volgde er in 2016 een korte regionale tournee en trad ze onder andere op in de Kingskerswell Parish Church.
Momenteel werkt Noëlle bij Conker Shoes te Totnes, (die schoenen op maat maken!) om geld bij elkaar te krijgen voor haar volgende album, waar ze in 2018 een begin mee hoopt te maken.

Het album, dat 14 nummers bevat, start met "The Secret", een mooie rustige 2 stemmige pop song, waarop Noëlle op gitaar begeleid wordt en die enkele subtiele tempowisselingen heeft, waarna "Window Box" volgt, waarin ze een zwoele pop song zingt, die van meerstemmige zang is voorzien en lichte invloeden uit de jazz
heeft.
Daarna hoor ik "Rosie's On Her Way", waarin ze me een fantastisch swingend nummer voorschotelt, dat invloeden van jazz, soul en pop bevat (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en dit nummer wordt gevolgd door "Lost", een heerlijke swingende mix van jazz en pop, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en diverse tempowisselingen heeft.
Dan zet ze me "I'm No Longer Here" en krijg ik een lekker in het gehoor klinkende pop song te horen, waarin ze zichzelf op ukelele begeleidt en in "Boy When You Love", krijg ik een prachtige 2 stemmige pop song in een rustig tempo voorgezet.
In "Snow Came Down" hoor ik opnieuw een uitstekende rustige 2 stemmige pop song en in "Keep Blowing" laat Noëlle me genieten van een swingende mix van jazz en pop, die Latijns Amerikaanse invloeden bevat en me aan de muziek van Carol Emerald doet denken.
Vervolgens speelt ze "Long Lost Friend", een prima rustige pop song, die gevolgd wordt door het gevoelige "French Exchange", dat zowel in het Frans als in het Engels gezongen wordt en door het juiste gebruik van de accordeon een Frans sfeertje uitwasemt , waarna "Circles" volgt en ik ook nu weer een schitterende rustige pop song voorgezet krijg, die met minimale begeleiding gespeeld wordt, waardoor de zang er boven uitsteekt.
Verder krijg ik "I'll Take Care Of You", een verrukkelijke a-capella pop song, "El Toro", een swingende mix van pop en Latin en "Rex In The City", een geweldige swingende instrumentale mix van jazz en dance, waarbij stil zitten geen optie is.

"French Exchange" van Noëlle Et Les Papillons is een heerlijk album om te beluisteren, dat hoofdzakelijk vol rustige nummers staat en enkele uitschieters bevat, waaronder "I'll Take Care Of You" en ik kan deze schijf dan ook ten volle aanraden aan een ieder, die van de betere pop houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten