maandag 12 juni 2017

Review: The Sonic Shamen - Tribute To Lemmy (Space Rock Productions, 2017) (Spacerock)

Op 29 mei 2017 bracht het Space Rock Productions label de 2LP "Tribute To Lemmy" van The Sonic Shamen uit, een band die bestaat uit leden van onder andere Litmus, Earthling Society, Red Elektra en Öresund Space Collective.
Dat zijn: Fred - sologitaar en effecten, Jon - drums en percussie (beide van Earthling Society), Martin - basgitaar, mellotron en synthesizer (Litmus), Vince - sologitaar en effecten (Red Elektra, Alan Davey) en Dr. Space (Öresund Space Collective).
De opnamen voor deze dubbel LP werden in november 2015 in 3 dagen gemaakt in de Foel Studio's te Wales en op de bijgeleverde bonus-CD bij de gekleurde uitgave, een 74 minuten durende jam, speelt Dave Anderson van Hawkwind mee, die tevens de eigenaar van de studio is.
De 2LP, die 5 nummers bevat, is geperst in een oplage van 500 stuks, waarvan er 200 op zwart vinyl en 300 op gekleurd vinyl (a/b kant rood en c/d kant roze), inclusief een bonus-CD.

Kant A bevat het bijna 18 minuten durende nummer "7 Or 7 Not" en hierin hoor ik de band een schitterend melodisch spacerock nummer in een niet al te hoog tempo spelen.
Op de B-kant staan 2 nummers, waarvan "Sam's Gopal" het eerste is en daarin krijg ik een stuk rustige spacerock voorgezet, dat een licht hypnotiserende ondertoon heeft en in "Freaky R&R" laat de band me genieten van een mix van hard- en spacerock, die in een stevig uptempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie).
Het nummer van kant C heet "Ravi In Space" en duurt, net als "7 Or 7 Not", bijna 18 minuten.
The Sonic Shamen laat me in dit nummer genieten van een geweldige mix van Oosterse en psychedelische muziek en spacerock, waarbij het tempo rustig te noemen is, totdat de band besluit dit langzaam op te voeren en er een progressief stuk muziek ontstaat, dat een hypnotiserend ritme heeft. Kant D bestaat uit "Stoned Dead Your Clever", een vrij stevige jam, die lichtelijk naar hardrock neigt, spacerock invloeden heeft en een hypnotiserend ritme bevat, waardoor ik de muziek ingezogen lijk te worden en in het laatste nummer, "In The Kitchen",  laat de band me een kort stukje gitaar muziek horen, dat voorzichtig begeleid wordt door subtiele drumgeluiden.

"Tribute To Lemmy" van The Sonic Shamen bevat 3 lange nummers, 2 kortere en 1 korte, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft weten te houden en ik kan deze 2LP ten zeerste aanraden aan iedere liefhebber van spacerock, maar ook zij, die van van progressieve rock houden, zullen ruimschoots aan hun trekken komen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

1 opmerking: