maandag 10 juli 2017

Review: Fuchsia - Song (Fruits De Mer Records, 2017) (Psychedelische Folk / Pop)

Fuchsia was een progressieve folk rock band uit Exeter, Engeland, die in 1970 werd opgericht en bestond uit: Tony Durant - zang, akoestische gitaar en sologitaar, Michael Day - basgitaar en Michael Gregory - drums.
Kort na de oprichting kwamen ook Janet Rogers - viool en achtergrondzang, Madeleine Bland - cello, piano, harmonium en achtergrondzang en Vanessa Hall-Smith - viool en achtergrondzang bij de band.
Het originele Fuchsia album verscheen in Engeland in 1971 via het Pegasus label en via Kingdom in Frankrijk, maar door slecht management ging de band al spoedig uit elkaar, waarna Tony voor zijn werk naar Australië emigreerde.
Doordat het album door het MOJO tijdschrift omschreven werd als een "vergeten klassieker" en diverse her persingen op de markt verschenen, besloot hij de orginele master tapes in de Sound Practices Studios te Sydney te remasteren en het album op CD via het Night Wing label uit te brengen.
In 2005 verscheen de CD "Fuchsia, Mahogonny & Other Gems" via Night Wing en daarop staan 3 Fuchsia nummers, waarvan er 2 na de opname van het debuut album gemaakt zijn, waarin de band naar een nieuwe platen contract op zoek ging, terwijl het derde nummer een demo is en de andere 8 nummers komen van andere projecten, waaronder "Mahogany", een theater show, die gebaseerd is op het werk van Kurt Weill en Bertholdt Brecht.
Daarna verscheen, onder de naam Fuchsia II, in 2013 het album "From Psychedelia... To a Distant Place", dat hoofdzakelijk nieuwe nummers bevat, op het Sound Practices label.
Fuchsia II bestaat uit: Tony Durant - zang en sologitaar, Lloyd Gyi - drums en percussie, Emily Duffill  - cello, Tracy Wan - viool, Lidia Bara - viool, Jo Bara - cello, Suzy Toomey - accordeon en Isabel Durant - achtergrondzang.
Tony schrijft nog steeds nieuwe songs, die hij opneemt en keerde enkele jaren geleden terug naar het geluid van Fuchsia.
Speciaal voor het Fruits De Mer Records label stelde hij een dubbele 7" vinyl single samen, die op gekleurd vinyl verschijnt, in een klaphoes gestoken is en een 24 pagina's boekje bevat.
De dubbele 7", die "Song" getiteld, geeft zijn 50 jarige muziekloopbaan weer en verschijnt 24 juli 2017, waarna Fuchsia op het "15th Dream Of Sardonicus" festival in Cardigan, Wales (4-6 augustus) en op de "Evening Of World Psych" in de Half Moon te Putney, Londen (10 augustus) 2 optredens zal doen en daar zal ook het album "Fuchsia II", dat voor het eerst op vinyl verschijnt, in een zeer beperkte oplage te koop zijn.

De dubbele 7" bevat 7 nummers en start met "Look At The Sun", een schitterende psychedelische pop song, die lichte garagerock invloeden heeft, waarna "The Band" volgt (dat zowel op "Fuchsia" als op Fuchsia, Mahogany & Other Gems") en ik een uitstekende pop song voorgezet krijg, die orkestrale begeleiding heeft.
Daarna hoor ik "The Nothing Song" (van "Fuchsia"), waarin de band me laat genieten van een uptempo pop song, die folkrock invloeden en wisselende tempo's bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Piper At The Gates Of Time" ("From Psychedelica ... To A Distant Place"), waarin Fuchsia me een fantastische psychedelische folkrock song voorschotelt, die diverse tempowisselingen bevat en een aanstekelijk swingend ritme heeft.
In "Fuchsia Song" ("From Psychedelica ... To A Distant Place") krijg ik een vrolijk klinkende mix van een folkrock en pop song te horen, die me aanzet tot dansen en in "Box Of Destiny" laat Fuchsia me genieten van een aanstekelijke swingende pop song, waarbij stil zitten geen optie is.
Vervolgens zet de band me "Just Another Song" voor en hoor ik een mooie vrij rustige pop song, waarmee het album op waardige wijze afgesloten wordt.

"Song" van Fuchsia is een zeer aangename plaat om te beluisteren, die ik elke liefhebber van zowel psychedelische muziek, folkrock en pop kan aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten