zondag 2 juli 2017

Review: Schneider Kacirek Feat. Sofia Jernberg - Radius Walk (Bureau B, 2017) (Krautrock / Avant Garde)

Schneider Kacirek is een Duits duo uit Hamburg, dat bestaat uit: Stefan Schneider - basgitaar en elektronica en Sven Kacirek - drums en percussie.
Schneider, die ook onder de naam Mapstation muziek maakt, was een van de oprichters van de bands Kreidler en To Rococo Rot en speelde verder in: Deux Baleines Blanches, Hauntologists, Music AM, September Collective en Sons Of Care en werkte met diverse belangrijke Duitse muzikanten, zoals Hans-Joachim Roedelius (Cluster), Klaus Dinger (Kraftwerk, NEU!), Hans-Joachim Irmler (Faust), Arto Lindsay, Bill Wells, Hauschka, The Pastels, St. Etienne en Alexander Balanescu.
Kacirek studeerde van 1994 tot 1997 aan het Yamaha Music Station, in 1997 aan het Drummers Collective te New York (USA), van 1997 tot 1999 aan de Hoge Muziekschool Arnhem (NL) en in 1999 aan de Musikhochschule in Hamburg, waarna hij in 2001 als freelance muzikant en componist werkzaam werd en sinds 2005 les geeft aan de Hamburg School of Music.
Ook schreef hij enkele boeken, waaronder "Drum´n bass-Creative Concepts For Drummers" (KDM, 2000) en “Secret Drum Grooves” (Alfred Publ., 2002).
Tussen 2007 en heden maakte hij tot nu toe 3 solo albums, waaronder het veel geprezen "Kenya Sessions" uit 2011 en werkte samen met Marc Ribot, Nils Frahm, Hauschka en F. S. Blumm, maar ook maakte hij "field recordings" in Kenya, Ethiopië en Japan, deed concerten over de hele wereld, schreef diverse composities voor onder andere ballet, theater, film en dans en maakte in 2013 met Stefan Schneider het album "Mukunguni”, dat via het Honest Jons label verscheen.
Hun debuut album voor Bureau B Records "Shadows Documents" werd tussen 2011 en 2014 op verschillende locaties opgenomen in Hamburg, Düsseldorf en Nairobi en uitgebracht op vinyl en CD.
Het album "Radius Walk", dat 8 nummers bevat, is 7 juli 2017 eveneens via het Bureau B Records label verschenen en daarop werkt Sofia Jernberg (zang) uit Zweden mee.

Het eerste nummer van "Radius Walk" heet "Dust" en daarin krijg ik een experimenteel startend nummer te horen, dat na ongeveer een minuut verandert in een heerlijke avant garde song, waarin het stemgeluid van Sofia een belangrijke rol speelt.
Daarna zet de band me "Duett" voor en hoor ik een uitstekende dansbare instrumentale mix van elektro en krautrock, die een hypnotiserend ritme heeft en gevolgd wordt door "I Atlanten", een mooie rustige pop song met elektro en avant garde invloeden.
Dan hoor ik "Arbeit 16", een vrij experimenteel eentonig instrumentaal nummer, dat invloeden uit de avant garde bevat, waarna Schneider Kacirek Feat. Sofia Jernberg me "Back" voorschotelt en hierin krijg ik een fantastisch krautrock nummer te horen, waarin de muziek eentonig is, waardoor het ritme lekker hypnotiserend klinkt.
In "Lumpur" laat de band me genieten van een geweldig swingend hypnotiserend krautrock nummer en in "Drums Drums" speelt de band eveneens een verrukkelijk krautrock nummer in een eentonig ritme, dat gevolgd wordt door "Smiling" en daarin krijg ik weer zo'n fantastische rustige avant garde song te horen, waarin ook plaats is voor het experiment.

"Radius Walk" van Schneider Kacirek Feat. Sofia Jernberg is een schitterend album, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft weten te houden en ik kan deze schijf dan ook ten zeerste aanraden aan elke liefhebber van zowel krautrock als avant garde (luister naar gedeeltes van nummers via de soundcloud link onder de recensie).

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten