maandag 9 juli 2018

Review: David Eugene Edwards & Alexander Hacke - Risha (Glitterhouse Records, 2018) (Avant Garde / Elektro / Wereld muziek)

De Amerikaanse zanger David Eugene Edwards, die bekend is van bands als 16 Horsepower en Wovenhand, werkte op het reünie album van de Australische Indie band Crime & The City Solution samen met de Duitse basgitarist Alexander Hacke, die bekend is van de legendarische band Einstürzende Neubauten.
Ze kenden elkaar echter al sinds de beginperiode van 16 Horsepower, waarbij ze bevriend raakten en bewonderen elkaars muziek.
Daarom besloten ze dat het tijd was de handen ineen te slaan en samen een album op te nemen, dat 22 juni 2018 verschijnt via het Glitterhouse Records label en "Risha" heet.
David Eugene Edwards verzorgt daarop de zang, sologitaar en strijk instrumenten, terwijl Alexander Hacke keyboards, basgitaar, drums en elektronische instrumenten voor zijn rekening neemt.

Het album, dat 10 nummers bevat, start met "Triptych" en daarin hoor ik het duo een schitterende, vrij zware, song in een niet al te hoog tempo spelen en deze wordt gevolgd door "All In The Palm", een fantastische uptempo rock song, die elektro invloeden heeft en tijdelijk even onderbroken wordt, om vervolgens weer verder te gaan in het swingende hoge tempo, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
Dan brengt het duo "The Tell" ten gehore en hierin krijg ik een lekkere swingende uptempo rock song voorgezet, waarin Oosterse invloeden gecombineerd worden met dance en dat zorgt voor een heerlijk stukje muziek, dat rustig eindigt, waarna het duo "Helios" speelt en ik een verrukkelijke song te horen krijg, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, erg indringend klinkt en slechts begeleid wordt door de elektronica.
In "Kiowa 5" laten David Eugene Edwards & Alexander Hacke me genieten van een Indianen song, waarbij de drums naast de zang een belangrijke rol speelt en in "Lily" schotelt het duo me een uitstekende jaren 80 gerelateerde pop song voor, die een aanstekelijk ritme heeft en tevens invloeden uit avant garde bevat.
Daarna krijg ik "Parish Chief" voorgezet,waarin ik het duo een geweldige muzikale mix van elektro en avant garde hoor maken, die een zeer dansbaar ritme heeft en lichtelijk Oosters getint is en gevolgd wordt door "Akhal", een schitterend experimenteel instrumentaal nummer, dat een licht hypnotiserend ritme bevat.
Verder hoor ik "Teach Us To Pray", een heerlijke mix van dark wave en dance, die een doordringend aanstekelijk dansbaar drums ritme heeft en "Breathtaker", een prachtige rustige ingetogen song, die invloed uit de Indianen muziek heeft en een licht hypnotiserend ritme heeft (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).

"Risha" van David Eugene Edwards & Alexander Hacke heeft me van begin tot einde geboeid en de schitterende muziek is niet in een bepaald hokje te stoppen en ik kan deze schijf dan ook aanraden, aan iedereen, die van diversiteit en lekkere muziek houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten