maandag 1 oktober 2018

Review: Earthling Society - Mo - The Demon (Riot Season Records, 2018) (Progressieve Rock / Spacerock / Psychedelische Rock)

Earthling Society werd in 2004 opgericht te Fleetwood, dat in de omgeving van Blackpool, Engeland ligt, door Fred Laird - zang, sologitaar en synthesizer, David Fyall - basgitaar en Jon Blacow - drums en trad onder andere op met: Hawkwind, Julian Cope, Damo Suzuki, Guru Guru en Blue Cheer.
Allen deelden dezelfde muzikale smaak van de 60's psychedelica en 70's krautrock en progressieve rock.
Ze bouwden zelf een primitieve 8-track opname studio in een hoek van een leegstaande glasfabriek te Fleetwood en begonnen hun muziek op te nemen.
Dat zou uit monden in hun debuut CD "Albion", die in 2005 eerst via het Mylodon records label uit Santiago, Chili verscheen en later dat jaar door het Duitse Nasoni records, uit Berlijn, heruitgebracht werd, zowel op CD als op LP.
Hun volgende CD "Plastic Jesus And The Third Eye Blind" verscheen een jaar later via datzelfde Nasoni label en in 2007 werd de CD "Tears Of Andromeda, Black Sails Against The Sky" eveneens via Nasoni uitgebracht.
Daarna stapte de band over naar het 4Zero records label uit Londen en maakte de CD's "Beauty And The Beast" (2008), de laatste CD waar basgitarist David Fyall op mee speelt en "Sci-Fi Hi-Fi" (2009), met basgitarist Steve Roberts en keyboards speler Joe Orban als nieuwe leden.
"Stations Of The Ghost" was de zesde CD van de band en ook deze keer werd die via het 4Zero records label uitgebracht, met weer een andere basgitarist (Luis Gutarra).
Op hun volgende CD "Zodiak", die op LP via het Nasoni label verscheen en op CD via 4Zero en in augustus en november 2012 in de Rockhard Studios te Blackpool opgenomen is, heeft Gutarra het veld moeten ruimen voor Kim Allen en spelen Neil Whitehead - Korg synthesizer, syndrum en monotribe en Lew Dickinson - saxofoon als gast muzikanten mee.
In de band bezetting van 2014 spelen Allen en Whitehead nog steeds mee en lijken Blacow en Laird eindelijk een stabiele vaste kern te hebben gevonden.
Hun album "England Have My Bones", dat via het Riot Season Records label werd uitgebracht, is zowel als een gelimiteerde groen vinyl LP (500 stuks),  als cassette en als digitale download uitgebracht.
Riot Season Records heeft hun album "Mo - The Demon", dat 7 nummers bevat, op 28 september 2018 uitgebracht.

Het album begint met "Theme From Mo - The Demon" en daarin hoor ik de band een schitterend instrumentaal progressief rock nummer spelen, dat een aanstekelijk ritme heeft en spacerock invloeden bevat, dat door loopt in "King Boxer" volgt en ik een geweldig dansbaar swingend uptempo progressief rock nummer krijg  voorgeschoteld, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
En ook dat gaat verder in het volgende nummer, dat "Inauguration Of The Buddha Dome" heet en hierin brengt de band een stuk experimentele muziek ten gehore, die lichte psychedelische en spacerock invloeden heeft en gevolgd wordt door "Mountains Of Bliss", een heerlijk, vrij rustig, dansbaar rock nummer.
In "Super Holy Monk Defeats The Black Magic Mothafucker", laat Earthling Society me genieten van een fantastisch swingend uptempo progressief rock nummer, waar lichte Oosterse invloeden en een hypnotiserend ritme in zitten, om tegen het einde met heftig gitaarspel uit te monden en in "Spring Snow" zet de band me een verrukkelijk stuk rustige psychedelische muziek voor, dat na enkele minuten over gaat in een heerlijk uptempo mix van progressieve rock en spacerock, die na 5 minuten verandert, waarna ik een psychedelisch experimenteel stuk hoor, die begeleidt gaat van onverstaanbare tekst.
Het laatste nummer heet "Jetavina Grove" en daarin schotelt de band me opnieuw een schitterende psychedelische song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en licht Oosterse en tevens invloeden van The Rollings Stones LP "Their Satanic Majesties Request" heeft, die halverwege verandert in een uitstekend progressief rock nummer, om tegen het einde terug te gaan naar het psychedelische begin.

"Mo - The Demon" van Earthling Society is een geweldig album, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan dit meesterwerk dan ook ten zeerste aanraden, aan een ieder, die van progressieve rock, spacerock en psychedelische rock houdt.(luister naar het album via de bandcamp link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten