zondag 21 oktober 2018

Review: Qluster - Elemente (Bureau B Records, 2018) (Krautrock / Elektronisch / New Age)

De Duitse band Qluster, uit Berlijn, bestond eerder onder de namen Kluster en Cluster en is de derde incarnatie van dit legendarische krautrock project uit 1969.
Qluster bestaat sinds 2013 uit: Hans-Joachim Roedelius - keyboards en synthesizer, Onnen Bock - keyboards en elektronica en Armin Metz - basgitaar en keyboards en bracht onder deze naam de albums: "Rufen" (LP/CD, Bureau B, 2011),"Fragen" (CD, Bureau B, 2011), "Antworden" (LP/CD, Bureau B, 2012), "Lauschen" (CD, Bureau B, 2013), "Tasten" (LP/CD, Bureau B, 2015), "Echtzeit" (LP/CD, Bureau B, 2016) uit en op 2 november 2018 verschijnt het zevende album van de band, getiteld "Elemente", waarop 8 nummers staan.

"Elemente" start met "Perpetuum", waarin ik een schitterend stuk krautrock voorgeschoteld krijg, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme heeft, dat halverwege tijdelijk iets rustiger klinkt, om dan verder te gaan in het begin tempo.
Daarna volgt "Zeno", een fantastische, vrij rustige, mix van Japanse muziek, eentonige elektronische muziek en een licht hypnotiserend ritme en dit nummer wordt gevolgd door "Xymelan", een swingend krautrock nummer, dat eveneens lichte Japanse invloeden heeft en een terugkerend aanstekelijk ritme heeft.
In "Weite" laat Qluster me genieten van een geweldig, vrij zwaar, rustig nummer, dat enigszins triest klinkt en in "Tatum" krijg ik een zeer aanstekelijk dansbaar uptempo krautrock nummer voorgezet, dat een licht hypnotiserend ritme heeft, waarna de muziek na enkele minuten rustiger lijkt te worden, maar dan besluit het duo toch om in het ingezette tempo verder te gaan, om na ongeveer 6 minuten te veranderen en tijdelijk in een langzaam tempo gespeeld te worden en vervolgens disco invloeden te krijgen en in een hoog tempo gespeeld te worden.
Dan hoor ik "Symbia", een melodisch nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend ritme bevat en gevolgd wordt door "Lindow", een uitstekend dansbaar nummer, dat invloeden van krautrock en elektronische muziek heeft en een licht hypnotiserend ritme bevat.
Het laatste nummer, "Infinitum", begint rustig en daarin zwelt de muziek langzaam aan, om te ontaarden in een verrukkelijk rustig stuk new age muziek, dat me in een toestand van serene rust brengt.

"Elemente" van Qluster bevat verscheidene stijlen elektronische muziek, die me van begin tot einde hebben geboeid en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan elke liefhebber van zowel krautrock, new age en elektronische muziek. (luister naar gedeeltes van het album via de soundcloud link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten