zondag 5 februari 2023

Review: Cosmic Jokers - Planeten Sit-In (Kosmische Kuriere, 1974 / Breeze Music, 2023) (Psychedelisch / Elektronisch)

Cosmic Jokers uit Duitsland was een groep muzikanten, die tussen februari en mei 1973 een aantal jam sessies in de geluidstudio van Dieter Dierks te Stommeln deden onder leiding van Rolf-Ulrich Kaiser van het platenlabel Ohr (Ohr Kosmische Kuriere).
De muzikanten die op de platen speelden waren: Klaus Schulze - synthesizer, Manuel Göttsching - sologitaar (beide uit Ash Ra Tempel), Jürgen Dollase - zang en keyboards en Harald Großkopf - drums en keyboards (beide uit Wallenstein), Gille Letterman - gesproken woord en Dieter Dierks - basgitaar.
Het label bracht in 1974 vijf albums van de band uit: "The Josmic Jokers", "Galactic Supermarket", "Planeten Sit-In", "Sci-fi Party" en "Gilles Zeitschiff", dat remixen bevat.
Twee van deze albums zijn in 2023 via Breeze Music op CD verschenen, waarvan "Planeten Sit-In", dat 13 nummers bevat, er één is.

Het album start met "Raumschiff Galaxy Startet", waarin Cosmic Jokers een ruimtelijk stukje speelt, dat halverwege licht experimenteel psychedelisch wordt en dit gaat verder in "The Planet Of Communication" en "Elektronenzirkus", een kort elektronisch stukje van een halve minuut en "Der Narr Im All", een ruimtelijk elektronisch nummer met lichte krautrock invloeden.
Daarna volgen "Raumschiff Galaxy Fliegt In Die Sonne", een elektronisch nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme met ruimtelijke invloeden, dat halverwege in een langzaam tempo over gaat en lichte psychedelische invloeden heeft, "Intergalactic Nightclub", een geweldig krautrock nummer, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft en "Loving Frequencies", een langzaam nummer, dat mysterieus klinkt en spookachtige geluiden herbergt, dat iets over de helft van het nummer in een mooi melodisch stuk muziek over gaat.
In "Electronic News" zet Cosmic Jokers me een ruimtelijk elektronisch nummer in een gemiddeld tempo voor, dat na 1 minuut van tempo verandert en de band ruimtelijke en psychedelische invloeden aan elkaar smeedt, in "Intergalactic Radio Guri Broadcasting" krijg ik een elektronisch stuk muziek te horen, dat een terugkerend ritme heeft en tegen het eind gaat swingen en in "Raumschiff Galaxy Gleitet Im Sonnenwind" speelt de band weer een kort ruimtelijk stukje. 
Dan volgen "Interstellar Rock: Kosmische Musik", een fantastisch krautrock nummer met een gemiddeld tempo en een licht hypnotiserend ritme, "Raumschiff Galaxy Saust In Die Lichtbahnen", een kort psychedelisch nummer en "Der Planet Des Sternenmädchens", een mix van krautrock, elektronische ruimtelijke muziek en terugkerende ritmes, die na enkele minuten verandert in een experimenteel stuk muziek met een niet al te hoog tempo, dat halverwege het nummer iets meer snelheid en een terugkerend ritme krijgt, om dan even langzaam te worden en vervolgens weer versneld wordt.

"Planeten Sit-In" van Cosmic Jokers staat vol elektronische ruimtelijke muziek, die bij tijd en wijle psychedelisch en experimenteel klinkt en ik raad liefhebbers van deze genres dan ook aan eens naar deze schijf te gaan luisteren, om zelf hun oordeel over de muziek te vellen.(luister naar dit album via de youtube link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten