zondag 24 september 2023

Review: The Spacelords - Nectar Of The Gods (Tonzonen Records, 2023) (Progressief)

De band The Spacelords uit Reutlingen en Metzingen/Neuhausen, Duitsland werd in april 2008 opgericht, toen Marcus Schnitzler - zang, drums, percussie en djembé, muziek begon te maken met Matthias Wettstein - sologitaar en Klaus Werz - basgitaar.
Matthias en Klaus hadden al verschillende ideeën voor songs en na enkele weken, was al bijna de helft van hun debuut CD uitgewerkt.
De achtergronden van de bandleden waren verschillend; Marcus studeerde traditionele ritmes in West Afrika en was al 25 jaar bezig met psychedelische muziek,
Matthias was beïnvloed door de muziek uit India, waar hij sinds de jaren 70 naar toe ging en speelde al 30 jaar gitaar en Klaus begon in 1978 als drummer in Rusland, maar schakelde al spoedig over op sologitaar en in 2006 werd dat basgitaar.
Het vierde Spacelords lid, Reinholt - dwarsfluit, kwam in 2008 bij de band en speelt op de debuut CD mee, maar verliet de band in 2009.
Hun debuut CD "Spacelords", uit 2009, werd in eigen beheer gemaakt en gedistribueerd door het Italiaanse BTF label, waarna de band in 2011 "Dimension 7" uitbracht, gevolgd door een "Live" CD-R in 2013, beide opnieuw in eigen beheer.
Hun album "Synapse" werd in 2014 door Sulatron Records uitgebracht in een gelimiteerde eerste oplage van 500 stuks op gekleurd 180 gram vinyl en door de band zelf als CD en gevolgd door de albums "Liquid Sun" (beperkte oplage op groen, geel en wit vinyl, plus 180 gram vinyl, CD en digitale download, 23 januari 2016) en "Water Planet" [beperkte oplage LP (1000 stuks) op blauw-wit gespetterd vinyl, CD en digitale download, 20 oktober 2017}, die via Tonzonen Records verschenen en op deze plaat is Klaus vervangen door Akee Kazmaier.
Op 22 februari 2019 bracht Tonzonen Records de live plaat "On Stage" in een beperkte oplage van 500 stuks als 2LP uit, waarvan er 400 op zwart en 100 op marmer rood vinyl zijn geperst en tevens verscheen het album in een beperkte oplage van 1000 stuks op CD.
Als derde en laatste deel van de trilogie verscheen op 21 februari 2020 het album "Spaceflowers", nadat eerder de delen "Liquid Sun" en "Water Planet" uitgebracht waren en op 3 december 2021 bracht de band het album "Unknown Species" uit, waarop 3 lange nummers staan en ook dit album verscheen via Tonzonen Records als LP in een beperkte oplage van 2000 stuks, waarvan 1500 op violet met geel gespetterd vinyl en 500 stuks op blauw met geel gespetterd vinyl, gestoken in een klaphoes, die tevens een poster bevat, als CD in een beperkte oplage van 500 stuks en als digitale download.
Tonzonen Records brengt op 20 oktober 2023 hun album "Nectar Of The Gods" uit als LP in een beperkte oplage op geel vinyl, als LP op zwart vinyl, als CD en als digitale download en op dit album speelt gastmuzikant Jens Eberhard van Jewelled Moon, die Fender Rhodes en orgel speelt op track 4.

Het album, dat 4 nummers bevat, start met het titel nummer "Nectar Of The Gods", waarin The Spacelords een fantastisch Oosters stukje muziek in een gemiddeld tempo speelt, dat een terugkerende tekst bevat, een hypnotiserend ritme, acid rock invloeden heeft en aanzet tot dansen.
Daarna volgt "Endorphine High", een uitstekend melodisch nummer met een niet al te hoog tempo en een licht hypnotiserend terugkerend ritme.
In "Mindscapes" laat The Spacelords me genieten van een geweldig nummer met een gemiddeld tempo, dat invloeden van kraut- en acidrock heeft en een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme heeft.
Dan volgt "Lost Sounds Of Lemuria", een schitterend progressief nummer, dat in een langzaam tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme heeft, dat me in een lichte trance brengt en vlak voor de helft van het nummer iets meer snelheid krijgt.

"Nectar Of The Gods" van The Spacelords bevat 4 verrukkelijke nummers met licht hypnotiserende ritmes, die invloeden van progressieve rock, krautrock, acid rock en melodische rock hebben, waar ik vanaf de begin tonen zeer van genoten heb en ik kan deze meesterlijke schijf elke liefhebber van één of meerdere van deze genres dan ook van harte aanbevelen.
Sorry! Nog geen video beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten