zondag 17 september 2023

Review: Zone Six - Full Mental Jacket (Sulatron Records, 2023) (Krautrock / Spacerock)

De Duitse band Zone Six werd in 1997 door multi-instrumentalist Dave Schmidt - basgitaar, synthesizer en mellotron en Hans-Peter Ringholz - sologitaar opgericht, die samen met Claus Bühler - drums en keyboards en Jodi Barry - zang de band vormde.
In deze samenstelling verscheen in 1998 hun debuut CD "Zone Six" via het Early Birds Records label, waarna de band in een nieuwe formatie, in 2003, hun tweede CD "Any Noise is Intended” werd uitgebracht via het Sunhair Records label en behalve uit: Dave, Hans-Peter en Claus, bestond uit: Rusty Viltz - keyboards en Martin Schorn - synthesizer.
In 2004 verscheen, via hetzelfde label de CD “Psychedelic Scripture” in een beperkte oplage van 500 stuks, gevolgd in 2005 door de CD/2LP “Live Wired 2004”, die door Nasoni Records verscheen, waarbij de vinyl uitgave een beperkte oplage had van 500 stuks, waarvan 400 op zwart en 100 op gekleurd vinyl en de band opnieuw in een ander bezetting te horen was; Dave - basgitaar, Martin - synthesizer, Julius-K - sologitaar en Walt Jahn (DJ Shiva) - drums en djembé.
Vervolgens verschenen de CD-R "live at Burg Herzberg festival 2006" (beperkte oplage van 100 stuks hand genummerd) in 2007 via Sulatron Records, de CD “10 Years of Aural Psychedelic Journeys - Rare & Unreleased” via Sulatron Records (alle muzikanten van de eerste 10 jaar plus Ben Coydog - lap-steel gitaar), de gelimiteerde CD-R (100 stuks) "live at Yellowstock 2011", waarin de band in een nieuwe bezetting optrad (Dave - sologitaar, Martin - synthesizer, Paul Pott - basgitaar, Komet Lulu - fuzz basgitaar en Alex - drums), 2 uitgaven van de CD-R (beide beperkt tot een oplage van 100 stuks) "Live At Sulatron Label Night, Fulda, 2011" met weer een andere bezetting (Dave, Martin, Komet Lulu en Paul plus Rainer Neeff - sologitaar) en "Untertassen" (digitaal album, 14 november 2011, waarvan track 3 ""Rollatorcat" op vinyl verscheen via Kerntonschall Records).
Daarna volgden de CD/LP "A Split Thing" (Vespero and Zone Six) op het Transubstans Records label, waarbij de LP uitgave een beperkte oplage van 300 stuks had en Zone Six met 1 nummer op het album staat en de LP "Alien Rocket Flight 2 festival 2011" (gelimiteerd tot 500 stuks), dat via het Kerntonschall Records label verscheen, met daarop 1 nummer van Zone Six (Dave, Komet Lulu en Rainer).
Vermeldenswaardig is ook, dat de band in 1998 optrad met Hawkwind leden Nik Turner - saxofoon en dwarsfluit en Huw Lloyd-Langton - sologitaar en tevens met Abdul - drums, Jens - saxofoon, Bime - zang en Michaela - zang en onder andere te zien was op Burg Herzberg open-air, Yellowstock (Geel, België) en op de Hawkfan meeting.
De band kwam, na 11 Jaar geen studio album te hebben gemaakt, in 2015 terug met hun CD "Love Monster" en speelt in een nieuwe bezetting, waarbij de band bestaat uit: Dave Schmidt (ook wel bekend als Sula Bassana) - drums en keyboards (voorheen basgitaar), Komet Lulu - basgitaar, Rainer Neeff - sologitaar en Martin Schorn (ook wel bekend als Modulfix) - synthesizer.
Op het album "Forever Hugo", dat live in de "Graf Hugo" te Feldkirch, Oostenrijk, is opgenomen bestaat de band in dezelfde bezetting als op "Love Monster", echter zonder Martin Schorn.
Het album, waarop slechts 2 nummers staan, verscheen 28 april 2017 in een beperkte oplage van 500 stuks op gespetterd vinyl via het Deep Distance Recordings label.
In 1997 verscheen er, in een zeer beperkte oplage, een cassette van het eerste officiële CD album uit 1998, zonder de zang en deze werd op 6 oktober 2017 in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram groen vinyl en tevens op zwart vinyl en op CD her uitgebracht.
Vermeldenswaardig is nog, dat de 2 lange nummers in één nacht in de oefenruimte van de band The Butlers werden opgenomen en in 3-4 dagen door Dave werden gemixt in zijn thuis studio, terwijl de eerste uitgave van de CD, uit 1998, 13 afzonderlijke nummers bevat.
Op 6 december 2019 bracht Sulatron Records het album "Kozmik Koon" uit in een beperkte oplage van 500 stuks op neon oranje 180 gram vinyl en tevens als CD en Acid Test Records bracht op 1 oktober 2021 hun album "Psychedelic Scripture", waarop 5 nummers staan, als 2LP uit, inclusief 2 exclusieve bonus nummers.
Sulatron Records bracht op 13 mei 2022 hun EP "Beautiful", die 2 nummers bevat, als 10" EP in een beperkte oplage van 300 stuks uit en het vermelden is waard, dat de 2 nummers tot nu toe alleen verkrijgbaar waren op de CD "10 Years Or Aural Psychedelic Journeys" uit 2007.
Het album "Untertassen" werd op 1 september 2023 via Acid Test uitgebracht als LP in een beperkte oplage van 300 stuks op zwart vinyl, waarop 2 nummers staan en hierop is de bezetting: Komet Lulu - basgitaar en FX, Rainer Neeff - sologitaar en FX en Sula Bassana: - drums en elektrische Stullenbox en op 6 oktober 2023 verschijnt hun nieuwe album "Full Mental Jacket", dat 3 nummers bevat, via Sulatron Records als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram hergebruikt vinyl + een download code, als CD in een beperkte oplage van 300 stuks en als digitaal album en hierop spelen de volgende muzikanten: Pablo Carneval - drums, Dave/Sula Bassana - basgitaar, synthesizer en orgel, Manuel Wohlrab - sologitaar, Rainer Neeff - spookgitaar in Track 1 en Gottfried Klier - sopraan saxofoon in track 1.

Het album begint met "Slingshot", waarin Zone Six een bijna 20 minuten durend swingend uptempo spacerock nummer speelt, dat na enkele minuten in een langzamer tempo over gaat, waarin Spaanse jazz invloeden te herkennen zijn, om kort daarna opnieuw te veranderen en in dit gedeelte krijg ik een fantastisch stuk muziek voorgezet, dat een licht hypnotiserend ritme bevat en lichte acid rock invloeden bevat.
Daarna volgt het titel nummer "Full Mental Jacket", dat langzaam begint en al snel verandert in een schitterend uptempo rock nummer, dat tempowisselingen en invloeden van kraut-, space- en acidrock bevat.
In "Chrono Trigger, laat Zone Six me genieten van een geweldig nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme en een gemiddeld tempo, dat invloeden van space- en krautrock herbergt.

"Full Mental Jacket" van Zone Six is een uitstekende plaat, die 3 verrukkelijke nummers bevat, waar ik van begin tot einde zeer van genoten heb en ik raad elke liefhebber van krautrock en spacerock deze meesterlijke schijf dan ook van harte aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten