zondag 3 maart 2024

Review: Die Partei - Celaviemachinery (Bureau B Records, 2024) (Krautrock)

Die Partei uit Berlijn, Duitsland werd in 1981 opgericht en bestaat uit: sologitarist Tom Dokoupil en Multi-instrumentalist Walter Dahn. 
Het duo bracht in 1981 hun debuut album "La Freiheit Des Geistes" uit via het 1000 Augen label, dat op 11 april 2014 opnieuw werd uitgebracht door Bureau B Records.
43 Jaar later, op 12 april 2024, brengt dit label hun tweede album "Celaviemachinery" uit, dat 12 nummers bevat als LP, als CD en als digitale download.

Het album begint met "Süd-Nord-Fahrt", waarin Die Partei een schitterend swingend krautrock nummer met een gemiddeld tempo speelt, dat lichte experimentele Oosterse klanken bevat en dit wordt gevolgd door "Auf Und Ab", een prachtig melodisch nummer met een dansbaar ritme en een gemiddeld tempo en "Die Drei", een heerlijk uptempo nummer met een terugkerend ritme dat tot beweging aanzet.
Daarna volgen "Here Come The Warm Jets", een melodisch nummer met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme en een enigszins droevige uitstraling, "Domino", een mooie mix van krautrock en new age muziek, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en "Heisenberg", een lekker in het gehoor klinkend melodisch nummer met een aanstekelijke terugkerend ritme en lichte krautrock invloeden.
In het titel nummer "Celaviemachinery" schotelt Die Partei me een uptempo nummer voor met een terugkerend ritme en lichte elektro en krautrock invloeden, in "Salz Und Gold" krijg ik een nummer met een gemiddeld tempo te horen waar krautrock en melodische rock in gecombineerd worden en in "Nacht Zum Tag" laat het duo me genieten van een uitstekend meldisch krautrock nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme.
Verder volgen "Untitled Filmstill", een vrij rustig melodisch nummer met een terugkerend ritme, "Atoselbstfahrer", een verrukkelijk krautrock nummer met lichte Oosterse invloeden, een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, waarbij stil zitten geen optie is (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en "Heb Mich Auf", een prima rustig melodisch krautrock nummer met tempowisselingen en een aanstekelijk ritme.

"Celaviemachinery" van Die Partei is een puike plaat met lekker in het gehoor klinkende melodische krautrock nummers, waar ik zeer van genoten heb en ik raad liefhebbers van dit genre deze schijf dan ook sterk aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten