zondag 17 maart 2024

Review: The Honey Pot - An Introduction To The Honey Pot, With Crystal Jacqueline (Fruits De Mer Records, 2024) (Psychedelische Pop)

Crystal Jacqueline werd in Wiltshire, Engeland geboren en al op jonge leeftijd ontwikkelde ze haar talent en liefde voor muziek.
Ze trad regelmatig in en rond Bath op, die haar lof en een waardevolle ervaring opleverden en verhuisde later verder naar het zuiden van het land, waar ze in verscheidene bands speelde, die in binnen en buitenland optraden.
Ze woont in Devon met haar varken, katten, ganzen en haar partner Icarus Peel en samen spelen ze in de band The Honey Pot, die in 2012 startte en in het begin uit 5 personen bestond, maar nadat, in 2013, hun zanger en ook hun basgitarist de band verlieten, nog maar bestond uit: Crystal Jacqueline - zang en piano, Icarus Peel - alle andere instrumenten en Brian Rushbrooke - drums.
In 2010 bracht ze haar solo debuut album "Heal Yourself" via Psychedandy Records uit en in 2012 verscheen haar eerste album met The Honey Pot, getiteld "To The Edge Of The World" op het Mega Dodo label.
In november 2012 nam ze de EP "A Fairy Tale" op met daarop 3 covers: "Cousin Jane" (Troggs), "A Fairy Tale" (Second Hand), "Play With Fire" (Rolling Stones), die door Fruits De Mer Records werd uitgebracht.
Daarna verscheen de LP "Sun Arise" in 2013 via het Mega Dodo Records label op de markt en deze bevat 16 nummers, inclusief de songs van de EP "A Fairy Tale".
Het album Crystal Jacqueline And The Honey Pot, "Electronic Memory", uit 2015, is in een zeer gelimiteerde box oplage van 100 stuks verschenen en bevat een 12 pagina's tellend boekje, 2 ansichtkaarten en een badge.
Ook de uitgave van de band, "Inside The Whale", die 26 februari 2016 door het Mega Dodo Records label werd uitgebracht, verscheen in een beperkte oplage en daarop zijn keyboards speler John Wyatt en basgitarist Simon Fear, die sinds begin 2015 bij de band zitten, voor het eerst te horen.
Het album, dat 9 nummers bevat, is op 180 gram zwart vinyl op LP uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 300 stuks, waarvan de eerste 150 stuks gesigneerd en genummerd zijn door de band.
De CD uitgave bevat 2 extra nummers, terwijl er van de beperkte uitgave van de 3CD versie slechts 150 verschenen en deze bevat het album "Inside The Whale", het exclusieve live album "Live In London" (opgenomen tijdens het Games For May optreden), de single "Lisa Dreams" plus 2 bonus nummers en een interview met Icarus Peel en Crystal Jacqueline, waarbij het geheel verpakt is in een speciaal genummerd blik met waarzeggende vis.
De single "Dr. Crippen's Waiting Room" van The Honey Pot is een voorloper van de 100ste vinyl uitgave van het Fruits De Mer label, dat sinds 2008 bestaat.
De 100ste uitgave is de 2LP "Ascending Scales" van The Honey Pot, die 12 december 2016, op gekleurd vinyl in een klaphoes verscheen en daarop staat een mix van klassieke en obscure psychedelische en progressieve rock covers plus nieuwe nummers.
Om dit heugelijke feit te vieren, vroeg Icarus Peel een aantal artiesten om medewerking aan hun album te verlenen en Dick Taylor (Pretty Things), James Lowe (Electric Prunes), Tom Newman (July), Peter Cook (July), Nick Saloman (The Bevis Frond), Adrian Shaw (The Bevis Frond), Anton Barbeau, Judy Dyble, Us And Them, Jack Ellister, Bruce Woolley (Buggles) en anderen spelen hierop mee.
Omdat het dubbel album snel uitverkocht was, besloot Keith Jones van Fruits De Mer Records het in 2017 in een speciale editie als 3CD uit te brengen, waarbij CD 3 opnamen bevat, die niet op de eerste uitgave voorkomen.
De opvolger van dit triple album is de LP ""Bewildered Jane", die op 29 maart 2019 via Mega Dodo Records in een beperkte oplage van 300 stuks op 180 gram zwart en wit vinyl wordt uitgebracht, waarvan de eerste 99 exemplaren voorzien zijn van een met de hand geschreven inlegvel en een extra live CD, die in september 2018 op het Onboard The Craft Festival werd opgenomen.
De band bestaat op deze plaat uit: Crystal Jacqueline - zang en keyboards, Icarus Peel - sologitaar en zang, John Wyatt - zang, keyboards en slide gitaar, Andy Budge - basgitaar en Wayne Fraquet - drums, terwijl Lizzy Wayne dwarsfluit in 1 nummer speelt.
En op 2 november 2019 verscheen de 2EP "I Talk To The Wind", die 5 covers bevat,  op 7" gekleurd vinyl, via Crustacean, het sub label van Fruits De Mer Records.
Op 25 juni 2021 bracht The Honey Pot hun album "The Secret" uit via Billywitch Records als CD in een beperkte oplage en als digitale download en deze wordt op 22 april 2024 gevolgd door het compilatie album "An Introduction To The Honey Pot, With Crystal Jacqueline", dat als CD via Fruits De Mer Records verschijnt en 13 nummers bevat, waaronder 3 bonus nummers.

Het album start met een cover van Mighty Baby, getiteld "Egyptian Tomb", waarin The Honey Pot een uitstekende dansbare pop song ten gehore brengt, die gevolgd wordt door "Tick Tock", een cover van een Fleur De Lys song en hierin speelt de band een lekker in het gehoor klinkende pop song, die een aanstekelijk ritme bevat en "Sweet Orange Sunshine", een prachtige licht psychedelische folk song met een niet al te hoog tempo. 
Daarna volgen "Annabella", een progressieve rock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, "Games For May", een mooie pop song met een gemiddeld tempo en "Love Is Green", een heerlijke licht psychedelische pop song, waarbij Jack Ellister zijn medewerking verleent.
In "Rainy Day Mushroom Pillow" (Strawberry Alarm Clock) zet The Honey Pot me een verrukkelijke psychedelische song voor, die Oosterse invloeden heeft en in dit nummer krijgt de bannd medewerking van Steve Palmer van Mooch, in "Kites" (Simon Dupree And The Big Sound) krijg ik een verrukkelijke licht psychedelische song te horen, die ruimtelijke invloeden bevat, in "Dreams" (Tonton Macoute) laat de band me genieten van een fantastische progressieve rock song, die door Icarus Peel gezongen wordt, enkele tempowisselingen bevat en tegen het einde heerlijk psychedelisch wordt en in "Sympathy" (Rare Bird) begint Jacqueline zonder begeleiding, die er na korte tijd bij komt en de band me een heerlijke hedendaagse uitvoering van deze song voorzet, die afwijkt van het origineel, maar desondanks schitterend klinkt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan volgen de bonus nummers, waarvan "Venice" het eerste is en daarin schotelt de band me een uitstekende swingende progressieve pop song met een aanstekelijk terugkerend ritme voor, waarbij stil zitten geen optie is en deze gaat na enkele minuten tijdelijk over in een trager tempo, om dan na enkele minuten weer meer snelheid te krijgen, waarna "White Rabbit" (Jefferson Airplane) volgt en de band een puike eigentijdse uitvoering van dit nummer ten gehore brengt, die iets ruiger dan het origineel klinkt en halverwege over gaat in een fantastisch progressief stuk muziek en als laatste volgt "Shangri-La" (The Kinks) en ook hierin laat de band me genieten van een eigen versie, die swingt en aanzet tot dansen zonder het origineel aan te tasten.

"An Introduction To The Honey Pot, With Crystal Jacqueline" van The Honey Pot staat vol verrukkelijke licht psychedelische pop songs, waar ik van begin tot einde erg van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van psychedelische muziek alsmede de betere pop deze schijf dan ook zeer aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten