maandag 14 april 2014

Review: Öresund Space Collective - Damo Suzuki Moder Öresund Space Collective (Space Rock Productions, 2014) (Spacerock)

Öresund Space Collective is een sinds 2004 actieve spacerock band uit Zuid Zweden en Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een kollektief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
Op de triple LP "Damo Suzuki Moder Öresund Space Collective" bestaat de band uit: de legendarische Damo Suzuki (Can) - zang, Nick (The Univerzals) - sologitaar, Niklas (Papir) - sologitaar, Mikael (SKL, Agusa) - sologitaar, Pär (Sgt.Sunshine, Carpet Nights) - basgitaar, Birk- drums, Dr.Space - synthesizer en keyboards, Mogens - synthesizer en keyboards en Rasmus - synthesizer en keyboards.
De 3LP, die 14 februari 2013 in The Dragens Hule te Öresund live opgenomen werd, bevat het hele concert en wordt in een oplage van 500 stuks op vinyl uitgebracht, waarvan er 100 op gekleurd vinyl verschijnen en 400 op zwart vinyl, waarbij de klaphoezen met de hand genummerd zijn. 

De 3LP bevat 6 lange nummers en het bijna 24 minuten durende "Damo's Forste OSC Flyvtur" (kant A) is daar de eerste van.
Het nummer begint met ruimtelijke synthesizer klanken en de stem van Damo, waar flink wat echo op zit, waarna de band langzaam in valt, zodat er een vrij experimenteel geheel ontstaat.
Daarna hoor ik de band in een licht hypnotiserend ritme beginnen spelen, terwijl de eentonige zang van Damo er uitstekend in mee gaat en na enkele prima tempowisselingen wordt het nummer steeds heftiger, om na een nieuwe tempowisseling langzaam uit te doven.
Kant B, die slechts 14 minuten duurt, heet "Energisk Reaktion 1" en hierin hoor ik de band in een funky ritme starten, maar halverwege het nummer gaat de muziek voorzichtig de spacerock kant op, om vervolgens verder te gaan in een hypnotiserende mix van spacerock, progressieve rock en funk.
Kant C vervolgt met "Energisk Reaktion 2", waarin de band met het vorige nummer verder gaat en ook nu laat de band me genieten van een hypnotiserende stukje muziek, waarin de eentonige zang van Damo Suzuki volledig tot zijn recht komt en mede bepalend is voor de muziek, die naar het einde toe experimenteler wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Op kant D laat de band me "Jeg Kan Ikke Vokse Op" horen, een nummer met een rustig begin, waarin de zang van Suzuki weer veel echo bevat, dat naarmate het vordert iets meer tempo krijgt, waarbij het ritme aanstekelijk klinkt en aanzet tot meebewegen.
Het volgende nummer heet "Dit Glimtende Oje" en daarin krijg ik opnieuw zo'n licht hypnotiserend stukje muziek te horen, waarbij het tempo niet al te hoog ligt, maar de band een heerlijk nummer speelt in een lekker swingend ritme, waarvan ik onmogelijk stil kan blijven zitten.
Het laatste nummer heet "Datid, Nutid, Og Fremtid" en hierin gaat de band verder op de ingeslagen weg, dat wil zeggen, met het maken van lekker in het gehoor klinkende muziek, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarin enkele tempowisselingen en lichte spacerock invloeden zitten.

De triple LP "Damo Suzuki Moder Öresund Space Collective" bevat één grote lange trip, waaruit ontsnappen onmogelijk is en ik vind het album dan ook een aanrader voor iedere liefhebber van progressieve hypnotiserende muziek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten