maandag 21 januari 2013

Review: Stonewall Noise Orchestra - Salvation (Transubstans, 2013)(Hardrock)

Stonewall Noise Orchestra, of afgekort S.N.O. komt uit Borlange, Zweden en bestaat sinds de zomer van 2004 uit: Singe - zang, Snicken - sologitaar, Viktor - sologitaar, Jonas - basgitaar en Mr.Pillow - drums.
De bandleden speelden eerder in bands als Demon Cleaner en Greenleaf en hun muzikale invloeden komen van jaren 70 hardrock bands.
In 2005 tekenden ze een contract met het Daredevil Records label voor het maken van hun debuut album "Vol.1", die in Pophouse te Borlange werd opgenomen en dat jaar verscheen ook de live DVD "Stoned From The Underground 2005".
Daarna komen de nummers "Clone Baby" en "As My Sun Turns Black " via verzamel CD's, die door Buzzville Records en op "Everywhere Is Loud!" uitgebracht zijn.
Het jaar erna komt John Hermansen tijdelijk bij de band voor de opnamen van de tweede CD en ook tijdens optredens speelt hij mee, omdat Singe tijdelijk niet in staat was dat te doen.
In 2008 bracht het Daredevil Records label hun debuut albunm "Vol.1" opnieuw uit, aangevuld met bonus tracks en toen Singe in dat zelfde jaar terug bij de band kwam, tekenden ze een contract met The Unit Music Company, die hun tweede album "Constants In An Ever Changing Universe"
uitbracht in oktober 2009, die goed ontvangen werd door de schrijvende pers, waardoor de band meer optredens kreeg.
Hun volgende album, "Sweet Mississippi Deal" werd eind 2009 in hun eigen gebouwde opname studio opgenomen en geproduceerd en in begin oktober door het Transubstans label uitgebracht, waarna nog meer optredens volgden in 2010 en 2011.
De opvolger van "Sweet Mississippi Deal" heet "Salvation" en daar op staan 10 songs, waarvan "Die Die Die" de eerste is.
Het nummer begint lichtelijk oosters, maar gaat al snel over in een lekker stevig tempo, waarbij het, door het aanstekelijke swingende ritme, onmogelijk is stil te blijven zitten.
Dit nummer wordt gevolgd door "New Age Inc", een heerlijke, in uptempo gespeelde, hardrock song, die vrij melodisch klinkt.
Vervolgens krijg ik "Chemical Sky" te horen, een vrij commerciële hardrock song, die eveneens melodisch klinkt en duidelijk met de bedoeling gemaakt het grote publiek te bereiken.
Daarna volgt er een rustigere song, getiteld "Moonsoon Song" en dit nummer klinkt zoals een echte hardrock ballad moet klinken, volgens mij, dus langzaam, maar toch met een krachtig ritme.
Dan hoor ik "The Escape Artist, dat weer een prima stevige hardrock song is, in uptempo gespeeld en lichte tempowisselingen bevattend.
In "Good Ol' Black Magic" hoor ik de band een uitstekende hardrock song spelen, die scheurend gitaarwerk bevat en een lekker swingend ritme heeft.
"Empire" is een lekkere stevige hardrock song, die net als de rest van de songs in seventies stijl gespeeld wordt, waarbij de invloed van bands als Judas Priest duidelijk hoorbaar is.
Met "The Surgeon And The Virgin" neemt de band weer een beetje gas terug, maar toch zit er nog genoeg vaart in het nummer om het spannend te doen klinken en doordat de band er ook nog de nodige tempowisselingen in speelt, lukt dat prima.
Ook "Beating Butterflies" klinkt lekker en door het uptempo, het aanstekelijke stevige ritme en de tempowisselingen, is dit een heerlijk nummer om naar te luisteren.
Als laatste song hoor ik "Dead Eden", waarin de band richting symfonisch lijkt te gaan en hiermee doen ze lichtelijk aan bands als Survivor denken.
Stonewall Noise Orchestra heeft met Salvation een goede hardrock CD gemaakt, die ik persoonlijk iets te commercieel vind, maar zijn weg naar de liefhebbers van dit genre ongetwijfeld zal weten te vinden.
Stonewall Noise Orchestra - Deadications - YouTube
youtube.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten