maandag 4 februari 2013

Review: The Re-stoned - Plasma (R.A.I.G., 2013)(progressive Rock)

Componist, gitarist en multi-instrumentalist Ilya Lipkin begon zijn muzikale carriere in diverse lokale bands, waaronder de legendarische dark-folk act Neutral en het avant-garde trio Yarche-1000-Solnts, voordat hij in 2003 zijn eigen akoestische neo-folk ensemble Waldsone vormde.
In 2008 richtte hij te Moskou, Rusland, de band The Re-Stoned op samen met basgitarist Vladimir Nikulin en drummer Andrei Pankratov, waarin de band een muzikale combinatie maakt van spacerock, blues, psychedelische rock en power rock met melodische muzieklijnen in zeventiger jaren stijl.
Hun debuut EP "Return To The Reptiles", die in de repetitieruimte van de band werd opgenomen, werd in 2009 uitgebracht via het R.A.I.G. label in een zeer beperkte hand genummerde oplage van 100 stuks met daarop 4 nummers, waarvan er 2 op de eerste volledige CD, "Revealed Gravitation" uit 2010, in een vernieuwde versie terecht kwamen, die eveneens via R.A.I.G. verscheen.
Ook de CD "Analog" uit 2011 kwam via dat zelfde label op de markt en hun nieuwste product "Plasma" uit 2013 werd eveneens via dat label uitgebracht.
Op "Plasma" is er één en ander verandert in de band, want Vladimir en Andrei spelen hierop niet meer mee en Ilya heeft daarom zelf de bas partijen ingespeeld, terwijl er diverse gast muzikanten aan meewerken.
Vasily Bartov speelt drums op 1 nummer, Pavel Voloshin op 2, Evgeny Tkachev speelt percussie op 2 nummer, Arkady Fedotov synthesizer op 1 en Veronika Martynova doet de zang op 2 nummers.
De CD, die 8 nummers bevat, waarvan er 2 met zang zijn, start met "Faces Of Earth", een bijna 11 minuten durend progressieve rock nummer, dat langzaam begint en dan steeds verder uitgebouwd wordt, door diverse prima tempowisselingen, tot een schitterend stevig stukje rock met spacerock invloeden, waarbij het ritme me aanzet tot meebewegen met de muziek.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens krijg ik "Grease" voorgeschoteld, een lekkere stevige mix van power rock, spacerock, die over gaat in een blues, waarin de band het zelfde ritme aan houdt, maar alleen het tempo laat wisselen.
Daarna hoor ik de Jefferson Airplane cover "Today", waarin de band een fantastische uitvoering van deze song vertolkt en de zang van Veronika uitstekend tot zijn recht komt, terwijl ook de muziek, waarin lichtelijke spacerock en psychedelische rock invloeden door klinken, op schitterende wijze gebracht wordt.
Dan volgt "Acoustic", een erg rustig nummer, waarin Ilya met medewerking van Arkady en Evgeny laat horen, hoe je met weinig instrumenten een uitstekend stuk muziek kan maken, dat staat als een huis.
In "Moon Dust", dat psychedelisch begint, laat Ilya samen met Vasily een stevig stonerrock nummer horen, waarin de scheurende klanken van de sologitaar de boventoon voeren en door goede tempowisselingen in te bouwen, weten ze het nummer van begin tot eind lekker spannend te houden.
"The Clay God" is een progressief rock nummer, waarin Ilya en Vasily een heerlijk heftig stuk muziek spelen, waarin het tempo diverse keren wisselt en in "Julia Dream", de Pink Floyd cover, laat zangeres Veronika Martynova wederom van zich horen en speelt de band hier een waanzinnig goede uitvoering van dit
nummer, dat in 2012 op single verscheen en zich zeker kan meten met het origineel.
Als laatste krijg ik "Alpha Rhythm" te horen, dat Ilya helemaal alleen speelt en in dit geweldige bijna 12 minuten durende nummer laat hij horen een rasmuzikant te zijn, die een fantastisch rustig nummer ten gehore brengt, dat naar new age muziek neigt, zodat er een ontzettende rust over me komt.
Hoewel het jaar pas begonnen is, vind ik "Plasma" al een kanshebber om één van de beste CD's van 2013 te worden genoemd.
The Re - Stoned - Faces Of Earth - YouTube
youtube.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten